torsdag 19 januari 2012

Lasses valnötsbröd

Jag kikade in hos en bloggkompis och stötte på en annan blogg, matgiken och i den bloggen stötte jag på ett brödrecept som jag blev väldans nyfiken på. Jag klickade vidare till ursprungsbloggen och en pedagogisk vikning för brödformen och då insåg jag att jag kikat på den bloggen tidigare men där och då varit för lat för att klottra ner receptet. Nu har jag klottrat ner, jag har provbakat, smakat och jag har vikt och fotograferat mallen till brödformen :-) Avancerat värre. Jag vet inte vilket som är jobbigast: ladda över bilder här eller länka? Förmodligen det förstnämnda men nu är bilderna över.

Brödet var väldigt lätt att göra. Mitt enda misstag var att ha övertro på vår Magic Bullet (mixer) att den skulle klara att mixa 4 dl linfrö på en och samma gång. Tjolahej. Det blev att ösa ur allt och portionera ut i omgångar. För övrigt var det bara att blanda på. Jag valde att hacka valnötterna en aning eftrsom jag är lite "allergisk" mot stora klumpar i mat men valnötterna är så mjuka och fina i brödet att det egentligen var fullkomligt onödigt. Vräk i dem hela är mitt råd om du ska baka. Brödet påminner lite om Lembas-bröd i smaken tycker jag och valnötterna gav ett perfekt lagom tuggmotstånd. Nu är jag inte överförtjust i linfrösmaken och den går ju igenom i detta bröd så det blev inte en direkt favorit måste jag erkänna men brödet är ett väldigt bra alternativ om man känner att man saknar bröd! Maken däremot äter detta till frukost och håller sig mätt fram till lunch. Med ost och gurka på blev det en helt annan grej. Jag saknar inte bröd så värst så jag äter aldrig, det jag saknar är bakandet så jag får baka åt maken. Jag leker med tanken att ersätta lite linfrö mot mandelmjöl. Undrar hur det skulle bli? Om jag orkar och får ett plötsligt infall ska jag testa. Återkommer :-)

Här är bloggen med originalreceptet ordinationer, kika gärna in för mer tips!




Färdiggräddat


Provsmakning




Hög och fin

Lasses valnötslimpa 1 limpa

4 dl krossat eller hel linfrö
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1½ tsk salt
1 msk brödkryddor
4 dl valnötter (150 g)
250 g Kesella
6 ägg
2 dl vatten, filmjölk eller yoghurt (jag hade vatten)

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Mixa linfrö till fint mjöl
  • Blanda linfrö med fiberhusk, salt, bakpulver, brödkryddor och valnötter i en bunke
  • Vispa ägg, vatten och Kesella i en annan bunke
  • Blanda i det blöta i det torra och blanda till smet
  • Klicka ner i den bakpappersklädda brödformen (i ursprungsbloggen står det en varning om att det blir cement utan bakplåtspapper och jag vill inte testa så klä formen ;-))
  • Slå formen några gånger mot köksbänken för att få ur ev. luftbubblor
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 80 minuter
  • Stjälp upp brödet och låt vila invirad i en handduk
  • Brödet går utmärkt att frysa, skiva gärna innan
  • Perfekt rostbröd!






Här nedan kommer en beskrivning på hur du kan klä brödformen

Jag använde en brödform som rymmer ca 1,75 liter


Rita av botten på formen


Klipp in diagonalt från hörnen och klipp bort överflödigt i hörnen så du kan vika


Knöla ner i formen


Klipp bort överflödigt papper


Smeten blir ganska tjock tack vare fiberhusk så klicka ner smeten


Banka mot köksbänken och jämna till ytan
Klart för ugnen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...