Hon för krig mot sockret
SÖT
DROG Bitten Jonsson
är GI-extremisten som narkotikaklassar vår vanligaste kick – sockret. AV INGEMAR GENS
En alkoholist kanske kan undvika alkohol helt, men kan någon
människa helt undvika socker?
Sjuksköterskan Bitten Jonsson är i krig med de snabba
kolhydraterna, en korsriddare mot sockret, en gi-extremist skulle man kanske
kunna säga. Det handlar om hur ”snabbt” sockret är – ungefär som hur hög
alkoholprocent en dryck har. Om fullkornsbröd är lättöl, så är pasta vin och
kanelbullar en snaps. De snabbaste sockerarterna fruktos och dextros, som då är
rena tandläkarspriten, finns i frukter och bär – ska vi verkligen undvika dem?
– Ja. Frukt är en dessert, säger Bitten utan att tveka.
– Dietisterna och bantningsfolket har ställt till ett rent
helvete med det här galna ätandet av frukt. Fruktosen är rena döden! Det är vansinnigt
beroendeframkallande. För att inte tala om modifierad majsstärkelse… Vill du
bli tokfet och få fettlever är det rätt medicin.
Analogin med spriten är verkligen relevant när det gäller
Bitten. Hon flyttade 1982 till usa och upptäckte det hon egentligen redan
visste:
– Jag har alltid gillat att dricka. Vad jag inte ville
förstå, men tvingades inse var att jag var alkoholist.
Bitten genomgick behandling och påbörjade sin utbildning
till beroendespecialist i usa och den verkar inte ha tagit slut än, för hon är
sällsynt uppdaterad. Det är socker som gjort henne känd och hennes bok
Sockerbomben blev enormt uppmärksammad när den kom för några år sedan. Bitten
har utvecklat en holistisk behandlingsmodell – ”biokemisk reparation”, kallar
hon den.
– Vi lagar hjärnan, kan man enkelt uttrycka det, och rättar
till obalanser som uppkommit på grund av drogen – och socker är en sådan.
Kickar igång drogberoende
Hon menar att det borde heta glykosberoende efter ämnet som
stökar till hjärnan och vår endorfin- och dopaminnivå.
– Har man väl kickat igång ett sockerberoende kan man
överäta vadsomhelst och blir lättare beroende av andra droger, eftersom hjärnan
redan är i obalans.
Men socker finns ju överallt, hur kan vi hantera trycket?
– Ibland tänker jag att jag måste flytta till en öde ö,
eftersom jag inte kommer att stå ut. När jag ser hur unga människor äter, en
ung växande hjärna...
– Vi äter inte bara för mycket socker utan dessutom för
litet fett. Hjärnan består av 70 procent fett och därför behöver vi animaliskt
sådant. Tack vare den fettskräck vi har haft under de senaste åren äter många
för mycket kolhydrater och för litet fett.
Bitten ställer allt på ända. Hon och Socialstyrelsen är på
kollisionskurs.
Hon presenterar dystra siffror. Bara 30 procent av oss är
sockernormala. Resterande 70 procent är missbrukare och minst 30 procent är
sockerberoende.
Så vad gör man då om man har ett sockerberoende – är det
kört?
– Nej, nej, titta på mig. Jag lever ett toppenliv. Jag
väljer att inte dricka alkohol eller äta socker, men jag äter massor med god
mat.
Sockersjuk har fått en ny innebörd.
Texten fann jag här. Gå gärna in och läs. Det står hur kanelbullen ökat i vikt, hur pizzan ökat samt hur våra tallrikar fått ett ökat omfång genom åren. Det anses "naturligt" men det är onaturligt att äta bra mat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar