tisdag 1 januari 2013

Nyårsafton i (mat) bilder

Jag hoppas att ni alla hade en fin och härlig nyårsafton igår! Här såsade vi omkring i myskläder hela dagen. Julgranen slängdes ut och huset dammsögs, mat förbereddes och vi åt gott. Vi tittade på film och på raketer. En helt vanlig måndag spetsad med extra god mat.



 
Förrätt
Räkröra i ostkorgar
 
 
Huvudrätt
Hummer
 
Det var första gången jag åt hummer igår. Lite meckigt och aningens inbrottssäkert men oj så gott!
 
 
Efterrätt
Chokladmousse med grädde
Recept från Åse 56kilo
 
 
 
Chokladmousse 6 personer
 
 
100 g mörk choklad
2½ dl lätt vispad grädde
2 äggulor
½ dl starkt kaffe
  • Smält chokladen.
  • Låt svalna en aning.
  • Blanda ner äggulorna. Se till att det blandar sig ordentligt.
  • Blanda ner den lättvispade grädden lite i taget så det blandar sig ordentligt.
  • Ha i kaffet och blanda igen.
  • Häll upp i portionsskålar och ställ i kylen några timmar innan servering.
  • Servera med vispad grädde och gärna några bär exempelvis hallon eller blåbär.
 
Jag gjorde fyra koppar utan kaffe och till de två kvarstående blandade jag ner hälften av ½ dl kaffe innan jag hällde upp. 
 
 
 
 
 
Räkröra i ostkorgar 4 personer
 
 
4 dl riven ost
 
260 g skalade räkor
2 msk gräslök
1 msk finklippt dill
1 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
salt och svartpeppar
Räkor, gurka, dill och tomat till garnering
 
  • Hacka räkorna en aning. Spara några räkor till garnering.
  • Blanda ihop allt väl och ställ kallt innan ostkorgarna ska fyllas och dekoreras. 
 
  • Klipp till bakplåtspapper så du lättare kan möblera med den smälta osten.
  • Fördela ut 1 dl ost jämnt på vardera pappersbit.
  • Ställ in i ugnen tills osten smält och fått fin färg. Jag hade ugnen på 180 grader.
  • Ställ ut skålar/muggar som du sen lägger ett bakplåtspapper över och sen lägger den smälta osten på.
  • Ställ på en mugg för tyngd.
  • Ställ kallt så det stelnar.
  • Tag sedan loss ostkorgarna försiktigt från pappret.
 
 
 
 
 
 
Igår var en dag utan sug och av mättnad men idag känner jag att det blev lite för mycket mörk choklad intaget. Idag gjorde vi laxssoppa på hummerfonden vi kokade igår. Väldigt gott! Recept på hummerfonden kommer en annan dag.


Idag, bara för att checka av läget, klev jag upp på vågen och mätte mig runtom på kroppen. Vågen visar upp. Vissa mått håller sig oförändrade och några mått visar minus. Med andra ord: stirra er inte blinda på vågen!
 



2 kommentarer:

  1. Mycket god mat! :) Ostkorgar av parmesan är favorit hemma hos oss! :)
    God fortsättning på det nya året! :)
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...