Många jag pratar med förfasar sig över allt man inte kan göra när man äter lchf: "Kålpudding går inte att äta utan potatis." "Hur äter man köttfärssås utan pasta?" och "Hur gör du sås utan såsredning?" Ja, ser man problem, gör man problem. Allt är en vanesak. Det går alldeles utmärkt att äta kålpudding utan potatis och det går lika bra att äta köttfärssås utan pasta (även om jag helt ärligt föredrar lite pasta till min köttfärssås). Men hur reder man en sås utan Maizena eller mjölblandning? Jo, man knäcker ett ägg, tar bort äggvitan, sänker värmen eller stänger av plattan och vispar ner äggulan i såsen. Vispa, vispa, vispa tills det blir jämt och fint och låt det inte koka upp igen. Jag har inte vågat testa nu men av tidigare erfarenhet kan gulan liksom koagulera och ge små pluppar i såsen. Det ser inte värst aptitligt ut.
På bilderna nedan har jag vispat i en äggula och fått en sås med jämn och fin konsistens. Ju mer såsmängd och ju tjockare konsistens man önskar dessto mer äggula självklart.
Currysås redd med äggula
Brunsås redd med äggula
Currysås
1 msk smör
1 msk curry
2 dl grädde
ev. ½ kycklingbuljongtärning
1 äggula
salt och peppar
- Smält smöret
- Häll i curry och låt fräsa några sekunder
- Häll på grädde och låt koka upp
- Lägg i kycklingbuljong om den ska vara med
- Separera äggulan från vitan
- Sänk värmen alternativt stäng av plattan, det ska inte koka!
- Vispa ner äggulan så såsen får jämn och fin konsistens
- Smaka av med salt och peppar
Brunsås
1 klick smör
2 dl grädde
soja efter smak
salt och svart- och vitpeppar
1 äggula
- Koka upp grädden
- Ha i smöret
- Färg och smaksätt med soja
- Separera äggulan från vitan
- Sänk värmen alternativt stäng av plattan, det ska inte koka!
- Vispa ner äggulan så såsen får en jäm och fin konsistens
- Smaka av med kryddorna
Köttfärssåsen får jag så där härligt krämig, som jag vill ha den, med husk! Funkar faktist över förväntan!
SvaraRaderaTack för tipset!
Hej
SvaraRaderaGuud va bra med olika tips. Jag har hållt på med LCHF sedan sept 2012 och är helt frälst. Sj'lv har jag redd mina såser o.l med Cream cheese ex philadelphi ost vilket går utmärkt.
Tack för tipset
Med vänlig hälsning Elisabeth