onsdag 5 september 2012

Ghee

Nu har jag fått tummen ur och testat ghee som jag varit sugen på att testa länge. Jag missuppfattade hela grejen och trodde att ALLT smält smör skulle silas. Det blev lite tokigt och jag höll på länge och baltade med både lakansbitar, x antal kaffefilter och olika silar. Jag är expert på att knöla till det mest simplaste men nu vet jag hur jag ska göra nästa gång :-) Jag tyckte ghee var smidigt att steka i främst för att slippa spottandet i stekpannan. Jag använde ghee precis som jag använder smör. Den har en lite nötaktig smak men det var inget som framträdde i matlagning. Jag tycker snarare smakerna framträdde aningens mer med ghee än med vanligt smör.

Ghee kallas även skirat smör eller smörolja. Ghee är helt fri från mjölkprotein, kolhydrater och vatten. Det som kvarstår i ghee är mjölkfett och fettlösliga vitaminer. Ghee passar ypperligt till den som har mjölproteinallergi.

Ghee används främst i indisk matlagning och är mycket hållbart och behöver inte förvaras i kylskåp vilket gör ghee lämpligt att ha som bredbart alternativ till smör. Ghee är en praktisk produkt och lämpar sig väl vid matlagning på hög värme eftersom det är värmetåligt och smälter utan bränd bismak som vanligt smör kan ge. Vanligt smör brukar också stänka och spotta i stekpannan vilket inte sker med ghee eftersom vattnet är borta. Ghee går enkelt att göra själv av smör (om man inte knölar till det som jag det vill säga) eller köpa färdigt. Det finns att köpa smörolja i butiker vad jag har hört men jag vet dessvärre inte vilka butiker.


 
Smält smör på låg värme och låt det sjuda cirka 20 minuter.
 
 
Efter en stund kommer mjölkens ostämne (proteinerna av kaseintyp) klumpa ihop sig och lägga sig ovanpå. I botten av kastrullen ligger vatten, laktos, salt och vassleprotein som en tjockare mjölkliknande blandning.
Låt smöret sjuda en stund till, ta av från plattan och låt svalna en stund.
Ta bort det ihopklumpade ovanpå försiktigt med hålslev eller sked.
För att vara säker på att du fått bort allt vita ovanpå kan du sila oljan genom kaffefilter.
Går det trögt att sila kan du behöva byta filter eller värma på oljan igen.
 

När du tagit bort det vita ovanpå häller du över den klara oljan i en burk.
Häll försiktigt så du bara får med oljan. 
Det vita i botten av kastrullen ska du inte hälla med, det häller du ut.
 
Här ovan meckar jag med tratt och kaffefilter. Jag rekommenderar dig att skippa det momentet, vara noga med att få bort det vita ovanpå och hälla försiktigt för hand. 
 
 
Ihopklumpat mjölkprotein i botten av kastrullen
 

 
 
Bild lånad från Just Home Made
 
 
 
Din ghee är klar att användas.
Förvara i rumstemperatur.
Är du osäker på om du råkat få med lite av det vita i botten så kan du förvara burken i kylskåp för säkerhets skull med hållbarhet.
Oljan stelnar i kylskåp.



5 kommentarer:

  1. Det där har jag funderat på att göra några gånger. Men det har inte blivit av! Skulle vara skönt att slippa "spottandet" som blir när smöret blir varmt!
    Försvinner saltsmaken när man tar bort
    mjölkproteinet?

    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite, lite spottande är kvar men inte alls så "hetsigt" som vanligt smör. Det bränns ju inte heller som vanligt smör och det samt mindre spott gillade jag. Det är ingen höjdare och få en varm smörloska på sig :-(

      Uj ... jag tänkte inte så mycket om saltsmaken är kvar eller ej. Det jag tänkte på var att jag tyckte smakerna framhävdes mera så då är nog saltsmaken kvar.

      Kram tillbaka

      Radera
  2. Spännande! Jag har hört talas om ghee men aldrig riktigt vetat vad det är. Tack för beskrivningen.

    SvaraRadera
  3. Helt fritt från mjölkprotein? Underbart! Min syrra som är smal som en sticka har levt på mjölkfritt margarin i tio år. Nu kan jag ge henne det här istället! :)))

    Jag fullständigt älskar Ghee. Har inte orkat göra någon själv än utan köpte en liten burk ekologisk i Ekobutiken här i stan. NU ska jag allt koka min egen!

    SvaraRadera
  4. Men gud så bra idé. Man kan ju testa nån gång. :)

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...