På Facebook hade Mariann lagt ut en länk på hur hon gör sina lussekatter. Jag kikade, antecknade och testade jag också. Mariann har Stevia vital som sötning i sina lussekatter. Det är en produkt jag inte har hemma och då jag inte är förtjust i Stevia så kommer jag inte handla hem det heller även om Mariannes utvecklade Stevia verkar bäst. När grejer inte finns hemma får man hitta på annat. Den sötning jag föredrar är honung så det fick det bli.
Lussekatterna var lätta att göra och som vanligt smakade jag på degen. Det är ett måste när jag bakar :-) Degen smakade inte hejdundrande som jag hoppats så förhoppningsvis blir de godare efter gräddning. Att rulla lussekatterna innebar lite meck emellanåt. Rullen ville gärna dela sig och bli ihålig i mitten men ett jämt fördelat tryck under rullningen fixade till det problemet. Det gick förvånansvärt lätt måste jag säga. Delade hela rullen på sig rullade jag ihop den som en boll och började om.
Familjen uppskattade inte dessa lussekatter men de smakade! Mariann säger i sin video att lussekatterna smakar godare efter några timmar eller dagen efter och det måste jag hålla med om även om de var goda direkt efter gräddning. Nyfiken som jag är måste jag ju provsmaka direkt, vem kan vänta några timmar då? De var inte lena och släta i munnen som vanliga vetelussekatter är, lite mer sträva i munnen men saffranssmaken fanns där och oj så goda de var! Jag är väldigt kräsen när det gäller att baka på lchf eftersom jag blivit missnöjd med de flesta bakverk och ingen smakar som ursprunget. De här lussekatterna är dock väldigt goda och ja, de var godare dagen efter. Honungen funkade kanon som sötning och blev i mina ögon, jag är ju sockerråtta och vill ha sött, alldeles perfekta.
Lussedeg
Penslade och på väg in i ugnen
Nygräddade
Lussekatter ca 10 st
4 ägg + 1 äggula
50 g smält osaltat smör
1 dl grädde
1 pkt saffran
1 dl kokosmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 msk honung (Marianne har 2 msk Stevia vital)
1 äggvita till pensling
Vispa äggen fluffiga ca 5 min.
Ha i grädde, saffran, honung och smält smör.
Vispa ihop.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke: bakpulver, fiberhusk, kokosmjöl.
Häll i äggsmeten och vispa ihop.
Låt svälla 5 - 10 minuter.
Förbered en skål vatten ifall det blir kladdigt om fingrarna.
Ta upp degen, dela i 9 - 10 högar och forma till lussekatter.
Degen kan trilla isär en aning, ett jämnt tryck vid rullning tycker jag underlättare.
Lägg på bakplåtsklädd plåt.
Pensla med uppvispad äggvita.
Peta i russin om du vill ha det.
Grädda i 175 grader (varmluftsugn), 190 grader (vanlig ugn) ca 10 - 15 minuter. Ha koll!
Lussekatterna är godast efter några timmar eller dagen efter.
Kan frysas.
Oj, oj, oj, vad duktig du är! Hur lyckades du att få de så perfekta och fina? :)
SvaraRaderaJag sparar receptet med honungsötningen! Känns mer naturligt att söt med den än med stevia...
ha en fin och mysig andra advent!
Kram
//Lana
Jag bakade ut dem som en mask och rullade ihop :-) Jag tyckte sötningen var precis perfekt för mig men nog skulle den nog kunna minskas om man känner för det.
RaderaKram!
Har också kollat in Marianns video och blev inspirerad. Men jag har bakat så mycket till julredan, så dessa får bli en annan gång. Kul att det funkade med honung istället för sötningsmedel, för det tänkte jag också testa.
SvaraRaderaDe är verkligen superfina Heléne!
SvaraRaderaMisstänker att dessa kommer bakas i veckan lagom till lucia :)
SvaraRadera