torsdag 28 juli 2011

Vad ska man ha i sin kyl?

Finns det något gott här?Vad man har i sin kyl när man äter lågkolhydratkost varierar självklart från person till person beroende på tycke och smak. Innehållet i vår kyl kan variera beroende på vad vi är sugna på. Det här finns alltid i vår kyl:


Grädde

Röd mjölk

Herrgård- och Grevéost

Creme fraiche

Majonnäs

Smör

Oliver

Bacon

Buljong (Bong)

Bacon

Bregott

Rysk yoghurt

Babybel-ost

Tomatpuré

(Smetana)

Ägg finns alltid hemma men de förvaras på köksbänken


Många nya lchf:are undrar vad de ska köpa hem och jag tycker man ska slänga allt light och lätt man har i kylen och ersätta detta med helfeta produkter. Däremot tycker jag inte man ska köpa hem just för att det anses vara bra lågkolhydratkost. Vartefter man ser vad man har behov av köper man hem. Jag tycker det är dumt att köpa på sig en massa produkter som sen blir stående. En del undrar över mandelmjöl, Bake pro och Sukrin till exempel. Bakar man mycket är det en idé att fundera på att beställa hem, annars anser jag att det är dumt att lägga en massa pengar på något som bara tar plats i skåp och kyl. Vänta och se ditt behov, tills dess köper du helfeta produkter och det med lägst kolhydratinnehåll. Efter ett tag vet du hur du äter och handlar därefter.


Jag började till exempel med att handla hem mörk choklad. Det är ju något lchf:are får äta om sötsuget sätter in. Tanken är ju att man ska komma ifrån sug och det har jag förvisso gjort nu men till en början mumsade jag gärna någon ruta mörk choklad till eftermiddagskaffet. Det blev en vana. En trevlig vana men inte värst bra. I den rutan fanns typ 5 g kolhydrat. Men det var lchf-godkänt. Nu har jag inte tagit någon mörk choklad på evigheter. Sist åt jag det när jag testade chokladmoussen.


För att återgå till vår kyl då. Utöver innehållet ovan finns självklart icke lågkolhydratprodukter till familjens mindre (och en stor) men nu har jag blivit mer nitisk. Jag synar innehållsförteckningarna och väljer den med högst fetthalt och lägst socker- och kolhydrathalt. Det kan ibland medföra en hel del tid i att jämföra men å andra sidan vet jag tills nästa gång vilken produkt som är bäst. Sen är inte jag så nitisk att jag undviker allt som inte är bra. Jag använder ketchup i maten och jag använder vissa buljonger som innehåller E-nummer men min strävan är att få så ren mat som möjligt. Jag kan dock bli rätt sur att kött är preparerade med både potatismjöl, socker och E-nummer. Ta alla dessa färdigmarinerade köttbitar som butikerna lockar med att slänga på grillen. Har du kikat på en sån innehållsförteckning? För att inte tala om hur sylter skiljer sig åt. Den ena är enbart gjord på socker och något pytte äpple medans den andra är gjord på mindre socker, något mer äpple och mer E-nummer. Det är skrämmande vad vår mat innehåller skräp när man tar sig tid att syna innehållsförteckningen! Det jag reagerat på gällande reklam är att många företag lanserar proukter utan E-nummer, konserveringemedel och utan tillsatta färgämnen. Sånt gillar jag.
Vad har du alltid i din kyl?

(ifall jag missat något bra menar jag ;-))
4 kommentarer:

 1. Vad kul att få titta in i ditt kylskåp! :) I mitt har jag ungefär samma saker! Jag har också vitkål, som är mycket bra bas till många sallader, speciellt nu, när den är färsk! Har du nämnt champinjoner? Zuchinni? Paprika?
  Majonnäs har jag börjat gör själv med stavmixer! Väldigt snabbt, smidigt och enkelt utan kladd och "droppande" oljan! Gå in på min blogg, där finns receptet! :)
  kram
  Lana

  SvaraRadera
 2. Vitkål, zuccini, paprika och champinjoner finns här när vi är sugna på det annars ligger det bara och blir gammalt :-) Jag har gjort egen majonnäs men den föll mig inte riktigt i smaken. Efter det hittade jag recept med vitvinsvinäger, det kanske var det som saknades i min majonnäs? Jag har faktiskt inte vågat testa mer :-D

  SvaraRadera
 3. Det är precis det jag använder i mitt recept, vitvinsvinäger! Fast det är klart, man har ju olika smaker... :)
  Nu har jag gjort dubbelsats t.o.m.! !9-åriga sonen tycker att det är så gott att äta den med kokt potatis! :)

  SvaraRadera
 4. I vårt kylskåp finns det alltid ölkorv. Både jag och 1 1/2-åringen är galna i det. Väldigt enkelt mellanmål!

  SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...