tisdag 21 februari 2012

Fettisdagen

 Ja, vad gör man en sån här dag om inte käkar semla? Facebook översvämmas av bilder och kommentarer om semlor och jag är inte ett dugg sämre utan gör precis likadant. Men, eftersom jag inte köper min semla i butik så måste jag baka min egna. På självaste fettisdagen blev det en semla till förmiddagskaffet. Nu är jag skönt mätt och nöjd. Nu är det som så här att mina semlor inte blev helt renrakade lchf-semlor eftersom jag inte hade varken Stevia eller något melis hemma. Så, man tager vad man haver och jag använde vanligt socker. Å andra sidan anser jag att tre msk socker till fyra bullar och mandelmassa är helt ok jämfört med den mängd socker som förekommer i en vanlig semla. Så här i efterhand kunde jag minskat eller uteslutit sockret helt i bullarna men det visste jag inte då och valde att ha i lite socker ändå.

Semlorna var otroligt enkla att göra. Under tiden de svällde skållades mandeln. När bullarna gräddades fixades mandelmassan. Allt löpte på galant och det är himla skönt att baka när man slipper hålla på med jäsning hit och dit (även om man är effektiv och pysslar med annat under jäsningstid). Allt som allt tog dessa semlor 40 minuter att göra. Och då hann jag med disken också ;-)

I efterhand kan jag även konstatera att semlorna blev stora. Ur detta recept hade jag nog kunnat göra fem eller sex bullar. Men inte heller det visste jag i förväg även om jag anade att semlorna skulle bli stora efter att jag format bullarna. Nåja, den halvan jag inte åt upp vet jag att skatorna utanför glatt mumsat i sig i ett nafs. Hur smakade de då? Jo, de smakade helt klart godkänt! Visst, jag tyckte bullarna blev lite söta men ni kan ju läsa vad jag skrivit ovan. Detta är helt klart en semla jag kan äta igen och kommer säkerligen baka igen.Lchf-semlor 4 st

50 g smör
4 ägg
3 msk sötningsmedel (ex. Sötrixflor, Stevia)
1 dl grädde
½ dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk malen/stött kardemumma

  • Smält smöret
  • Vispa ägg och sötningsmedel pösigt
  • Blanda ner smör och grädde
  • Blanda torrvarorna och blanda ner i smeten
  • Låt svälla en stund
  • Rulla 4 bullar (eller 5) och lägg på bakpappersklädd plåt
  • Grädda i 175 grader ca 25 minuter (jag har varmluftsugn och gräddade i 140 grader och ca 35 minuter)
Mandelmassa

1½ dl mandel
2 msk sötningsmedel
2 msk grädde
1-2 msk vatten

Jag tyckte mandelmassan blev aningens torr och spädde med vatten)

  • Skålla och skala mandeln
  • Mal i mixer/mandelkvarn
  • Blanda med sötning, grädde och vatten

Låt bullarna svalna
Skär av locket
Gröp ur ett hål i mitten
Lägg i mandelmassan
Lägg på vispad grädde
Avsluta med att lägga på locket och pudra över flor/melis av sötningsmedel

1 kommentar:

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...