fredag 13 april 2012

Rabarberpaj och vaniljsås

Under påsken och på dotterns tvåårsdag kom vänner över på fika. Med en massa rabarber i frysen blev valet rabarberpaj ganska lätt. När dottern sov passade sonen och jag på att fixa ihop både rabarberpaj, vaniljsås och en sockerkaka. Hjälpredor är väldigt bra att ha med sig i köket! För egen del sökte jag efter en egen paj som kunde passa mig och det hittade jag ett direkt. God var den också. Jag tog mindre sötningsmedel än angivit. Jag kunde konstatera att jag skulle kört efter receptet men med världens godaste vaniljsås blev det gott ändå. Jag gjorde dock min annorlunda. Istället för att trycka ut pajdegen i botten på formen använde jag pajdegen som smulpaj.

Ursprungsreceptet på rabarberpajen finner du här på LCHF Recept


Rabarberpaj 1 person

Pajdeg/smulpaj

75 g mandelmjöl
40 g smält smör

Fyllning

4 rabarber (jag fyllde botten på en ugnsfast form tills jag tyckte det såg lagom ut)
1-2 msk Stevia strö

  • Lägg rabarberna i botten på en ugnsfast form och strö över sötningsmedel
  • Smält smöret och blanda med mandelmjölet
  • Fördela blandningen över rabarberna
  • Baka i ugn 175 grader i ca 30 minuter


Vaniljsås 4-6 personer

3 dl grädde
3 äggulor
0,5 msk vaniljpulver
2-3 msk Stevia strö

  • Vispa grädden lätt så den blir lite trögflytande
  • Separera äggulan från äggvitan och lägg ner i grädden
  • Blanda ner vaniljpulver och Stevia
  • Vispa med elvispen
  • Smaka av och tillsätt ev. mer sötningsmedel eller vaniljpulver




16 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag fick se när jag skulle länka till ursprungsreceptet att degen skulle varit i botten ... Hoppsan. Den biten missade jag då. Jag smulade som sagt den ovanpå och det funkade finfint :-)

      Radera
  2. Vilket bra recept på vaniljsås! Kommer definitivt att göra sådan till alla sommarens pajer! :)
    Ha en fin fredag!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är väldigt uppskattad av alla som ätit av den och alla är förvånade över att den är hemmagjord :-)

      Radera
  3. Hejsan!! Fin blogg du har :) Här kommer jag att titta in lite då och då. Måste testa rabarberpajen...det låter och ser gott ut. Titta gärna in på min blogg när du får lust och lämna ett avtryck!! ha en skön helg /Kram Ewa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Jag kikar in hos dig lite nu och då men att lämna ett avtryck är jag tyvärr sämre med ...

      Önskar skön helg tillbaka!

      Radera
  4. Åh va gott! ser att rabarbern är på G ute så kanske ett prov om ngr veckor!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår granne har hur mycket rabarber som helst så det är bara att gå och ta. Själv är jag inte så dunderförtjust i rabarber men i paj är det rätt gott :-)

      Radera
  5. Mmmm rabarberpaj är ju så gott!!

    = )

    SvaraRadera
  6. kollde rabarber och det är ju 94% vatten och nästan inga kolhydrater, så smart och så gott det ser ut, ska absolut provas när man får smulpajssug:) tack!

    SvaraRadera
  7. Härligt med en paj! Bara snörusket drar undan och det blir lite sommar så kan vi börja göra mer paj - härligt!

    Ha en riktigt trevlig helg/Annika

    SvaraRadera
  8. Idag har vi riktigt härligt vårväder så nu är det rensat i rabatterna och några växter delade och flyttade. Sommaren är på väg!

    Trevlig helg tillbaka!

    SvaraRadera
  9. Mmmm,den står i ugnen nu och som det ser ut och doftar kan det inte bli annat än BRA!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev du nöjd? Jag har gjort den igen och uj. Mums! :-)

      Radera
  10. Mmmm,den står i ugnen nu och som det ser ut och doftar kan det inte bli annat än BRA!

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...