måndag 30 juli 2012

Ett bättre sexliv!

Ah, nu blev du nyfiken va?

Ja, hur får man egentligen det? Självklart handlar det i grund och botten om er som par och hur ni fungerar tillsammans. En fungerande kommunikation och respekt gentemot varandra lägger grunden för ett bra och hållbart förhållande. Kan ni inte prata med varandra så går ni garanterat runt och surar i er ringhörna och ser istället partnerns alla fel och brister före att se dennes positiva egenskaper. Stämmer det? Vi har nog alla befunnit oss i denna ringhörna någon gång. Eller vandrar i och ur den med jämna mellanrum. Att hamna i denna ringhörna är oftast brist på kommunikation och missförståelse  mellan varandra. Hur många gånger händer det inte att vi säger en sak (men kanske egentligen menar en annan sak?) som i sin tur misstolkas av den andre? Det är väldigt lätt hänt. Och med en gång är dispyten ett faktum om det så bara var en liten löjlig sak. För en del kan denna lilla missuppfattning bli något otroligt stort på världskartan. Vi kvinnor har en tendens till att tänka, fundera, analysera, överanalysera och vrida och vända på allting i en salig röra. Gärna ventileras detta i samråd med en väninna istället för att ventilera med den som det berör. Det lilla missförståndet kan i slutänden leda till både stor besvikelse och sorg. Ibland är det inte lätt att låta saker och ting rinna av sig som om det var vatten som rann av en gås. Och ibland borde vi ta efter männen: reagera, agera ut och släpp. Klappat och klart och redo för nya utmaningar.


Vad har det här med sex att göra undrar du? 

Jo, går man omkring och surar på varandra är inte den första tanken som ploppar upp i huvudet hur attraktiv och sexig partnern är. Partnern är med en gång långt borta från vad allt sex heter. Så, lös eventuella konflikter, prata med varandra och inte till varandra, släpp och gå vidare. Ibland kan det behövas hjälp av en utomstående om konflikterna har blivit allt för stora. Det är inget fel med det utan snarare ett tecken på att ni har ett förhållande värt att värna och måna om! Ni är gjorda för varandra och vill leva med varandra men ibland funkar det inte riktigt som det är önskat. Att be om hjälp är inte att förlora eller vara misslyckad. Det är tecken på styrka! Ibland måste man kanske även som par inse att det, trots allt, är helt kört. Det finns inget mer att bygga på. Grunden är raserad och  olika händelser kan ha påverkat er relation så djupt att det varken finns respekt eller kärlek kvar för varandra. Vilka lösningar ni väljer är upp till er och ni gör det bästa av rådande situation. Huvudsaken är att ingen fortsätter såra eller smutskasta den andre, speciellt inte om det är barn inblandat. Då om något är det speciellt viktigt att få en väl och fungerande relation för framtiden. Barnen älskar båda sina föräldrar och ska således inte behöva höra något ont om den ena eller tvingas välja sida. Det är ni vuxna som har problem och de ska ni lösa på ett vuxet sätt utan att låta barnen hamna i kläm. De är barn och låt dem få vara barn. Vuxna är vuxna och ska bete sig därefter.

Ja, men allvarligt, hur var det nu med sexet egentligen? (jösses vad hon har svårt att hålla sig till ämnet eller hur ;-)) Saken är den att det ovan är en del av ämnet. Fungerar inte det, fungerar sällan sexlivet så bra. Där har ni grunden. Finns det brister där jobbar ni med den. Ibland kan det kombineras med sex och det är inte alls någon tokig kombination. Det som funkar bäst för er är det som vinner i längden. Många vittnar ju om att det bästa sexet är det som kommer efter ett gräl. Inte för att jag uppmuntrar att det ska grälas men även det onda något gott med sig. Sex löser spänningar och frisätter härliga hormoner som du kan läsa om längre ner.

Utöver detta adderar du lågkolhydratkost som faktiskt kommer in och spelar en stor roll. När du undviker att äta mat som gör dig svullen och ger dig gasig eller bullrig  mage så blir du genast mycket mer attraktiv i dina egna ögon. Ja, du läste rätt: i dina ögon. Känner du dig snygg, sexig och attraktiv utstrålar du det även till din partner. Lågkolhydratkost har även den effekten att du kommer tappa i vikt och i takt med att du tappar kilon kommer du känna dig ännu snyggare, attraktivare och sexigare. En helt strålande kombination! När du dessutom äter mat som ger dig ett stabilt blodsocker slipper du både humörsvängningar och den energibrist som kan uppstå under dagen. Har du ett stabilt humör blir du både gladare och trevligare och du smittar av dig med detta till din omgivning. Har du då även gott om energi och slipper orkeslösheten som kan smyga sig på framåt eftermiddagen, finns det även pigga ögon att se med på sin partner. Så, glöm inte att le och bjuda andra på leenden. Du kommer upptäcka vilka positiva effekter det har både på dig själv men även på din omgivning. Energitjuvar göra sig icke besvär!

Det är framför allt två hormoner som får oss att må bra, känna glädje och lust. Den ena är berörings och njutningshormonet oxytocin som utsöndras vid just beröring. Oxytocin får oss att slappna av men det får oss även att känna oss lugna och harmoniska. Något enkelt att göra som inte alls innefattar sex är att röra vid varandra. Krama dina nära och kära, be någon att massera dig och oxytocin utsöndras och du känner dig mer harmonisk. Kroppslig beröring är vad vi alla behöver ha mer av så glöm inte den där handen på armen, axeln eller ryggen för att visa uppskattning och framför allt: glöm inte att röra vid din partner! En kyss när ni går förbi varandra, en strykning över ryggen eller rumpan, en enkel beröring på kinden eller en lång och härlig kram. Och varför smyga och göra det på hemmaplan? Gör det när som helst och överallt! Se på alla nyförälskade par, de kysser och kramar varandra öppet och bryr sig inte ifall någon ser. Det spelar ingen roll om ni är medelålders. Ok, att hångla upp sin partner kan med fördel skonas från andra och bör ske i privat regi. Men, ta vara på tillfällena och rör vid varandra. Ju mer desto bättre. I slutänden är dessa ökade beröringar positivt för ert sexliv. Det är aldrig fel att röra vid varandra. Beröringar som blir en vana gör dig/er mer avslappnade. Det finns två hormoner som gör att vi känner lust till en annan människa, nämligen noradrenalin och dopamin och de påverkar lustcentrum i hjärnan. Och visst är det just lusten vi vill ha till den andre? Glöm inte heller att se varandra. En blick kan betyda och innehålla så mycket och vara så otroligt nödvändigt. Lägg till ett leende och blicken är fullbordad. En kärleksfull blick säger mycket om er som par och om ert förhållande.

Det andra hormonet är endorfin. Ni vet det där glada hormonet, även kallat kroppens morfin och egna berusningsmedel då det kan ge en sån härlig euforisk kick. Det är ett hormon som inte ska underskattas! Det är ett hormon som gör mycket positivt i våra kroppar. Det förbättrar bland annat vårt immunförsvar och det dämpar stress. Båda hormonerna, oxytocin och endorfin, frisätts under själva orgasmen hos män och kvinnor. Att ha ett bra immunförsvar är positivt i alla lägen, det behöver vi inte diskutera något mer utvidgat. Vem vill egentligen vara sjuk? Vi vill ju må bra och vara på topp hela tiden. Att minska stressen i sitt liv är någonting vi alla måste sträva efter. Stress kan få vem som helst att tappa lusten till sex. Stress gör även att produktionen av hormonerna testosteron och östrogen hämmas. Både män och kvinnor har dessa hormoner i olika mängd och sort. Något annat tänkvärt i sammanhanget är att kvinnor, speciellt vid minskad lust, kan ha brist på hormonet testosteron. Hormonet är bra för bland annat det allmänna välbefinnandet vilket i sin tur är viktigt för ett fungerande sexliv. 


Så, vad kan vi dra för slutsatser av allt detta? Jo, vi kan konstatera följande: 

  • Ät lågkolhydratkost för ökat välmående och välbefinnande. Du slipper tarmbesvär, får ett ökat välmående och tappar extrakilon och du upplever ökad energi och lust då ditt blodsocker håller sig stabilt och du slipper ett blodsocker som åker upp och ner vilket. Att ha ett stabilt blodsocker gör även att dina hormoner hålls i balans (självklart påverkar fler faktorer som exempelvis träning) vilket i sin tur gör att humörsvängningar uteblir. Du riskerar inte att ditt ilskna alter ego kliver ut ur sitt skal och börjar domdera lite nu och då. Du kan placera egot i garderoben där det hör hemma och frisätta ditt betydligt gladare och positivare alter ego. Ibland vill jag påstå att vi är lätt schizofrena eftersom olika personligheter kan synas ur en och samma personlighet. Ni minns väl min PMS-kossa Eva? Den ni, hon är ingen trevlig person att träffa på. Och tack och lov träffas hon inte på så ofta heller. Nog kan hon sticka ut näsan men hon kommer aldrig ut i full regi som innan. Hon passar bäst inne. 
  • Kommunicera med varandra. Prata med varandra och inte till varandra. Förtydliga om det blir tveksamheter och lägg alltid fram det ur ditt perspektiv "Jag anser, jag tycker, jag menar" och så vidare före att dra till att partnern är trög eller dum i huvudet. Det är respektlös mobbing av sin kärlek.
  • Respektera varandra. Det är ett tagande och givande hela tiden. Ingen del får ta större plats än den andra. Då blir det obalans och någon av er påverkas negativt av detta. Hjälps åt istället. Det är både trevligare och roligare.
  • Rör vid varandra. Ofta och när som helst. En kram eller kram och kyss på morgonen, en beröring i köket eller vid trädgårdsarbetet, en hand på låret under bilfärd, hålla handen vid promenad. All beröring är värdefull och väldigt viktigt att slösa på! Det är minst lika viktigt att röra vid dina vänner och bekanta. Hur ofta lägger du armen om din vän eller ger denne en kram? Nä, fram för mer beröring och slösa med det till din omgivning. Glöm nu heller inte att titta på varandra. Se hur vacker din partner är. Syna varandra och se helheten eller favoritdelarna. Njut i stunden och bjud din kärlek på ett leende. Ofta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...