lördag 14 juli 2012

Socker - det vita giftet

I senaste numret av Illustrerad Vetenskap 11/2012 finns en otroligt läsvärd artikel om socker.

Socker - det vita giftet

Enligt flera forskare är socker ett gift i klass med narkotika. Användaren blir beroende och drabbas av abstinens när tillgången tryter och sockret förgiftar långsamt kroppen.

- skadar levern som ALKOHOL
- är mer vanebildande än KOKAIN
- ger samma abstinens som HEROIN
- leder till hetsätande som HASCH


Forskare har gjort undersökningar på råttor och kom fram till:

Alkohol: Levern arbetade hårt när råttor under åtta veckor fick förlusta sig på fruktoslösning. Levercellerna fylldes med fett liksom de kan göra hos alkoholister. Djuren fick under åtta veckor fri tillgång till rent vatten eller stark fruktoslösning. Forskarna studerade sedan deras lever och upptäckte att fruktos gav en sexdubbling av mängden fett som togs upp i levern. Drycken skapade även ett beroendetillstånd.

Kokain: Försöksresultat visar att om råttorna fick välja själva så valde de hellre sockervatten före ett kokainrus. Även kokaintillvanda råttor valde söt dryck. Socker är mer vanebildande än kokain. Råttorna fick välja mellan de vita kristallerna och de valde sockret. De fick ett välbehag av den söta smaken. Byttes sockervattnet till vanligt vatten valde råttorna kokain men när de fick välja fritt så valde de sockervatten.

Heroin: Råttor med fri tillgång till sockervatten drack mer och mer. Togs drycken ifrån dem fick de abstinensbesvär, gnisslade tänder, darrade i tassarna och skakar på huvudet. Sockervatten är vanebildande. Råttorna fick fri tillgång till mat och dryck och hälften av råttorna fick fri tillgång till sockervatten. De fick ökad aptit och mer än fördubblade sin dagliga förbrukning från 30 ml till 79 ml. När sockervattnet togs bort reagerade alla råttor lika med hunger och törst. Råttorna som fick vanlig mat vande sig vid sitt öde och slutade snart tandgnissla. De råttor som fått fri tillgång till sockervatten fick abstinensbesvär likt en narkoman.

Hasch: Efter att ha rökt hasch får de flesta ätnoja. Det eufoiserande ämnet i hasch THC stimulerar aptiten på samma sätt som socker. Ätnojan ger överväldigande godissug. Socker stimulerar aptiten på nästan samma sätt.

Fakta om bra och dåligt socker:

Glukos (druvsocker): sötma 74 %
Sukros (vanligt socker): sötma 100 %
Fruktsocker (fruktos): sötma 173 %



Globalt äter vi 156 miljoner ton socker/år. Det blir 0,5 kg/vecka och invånare. Sockret är på väg att bli ett direkt hot mot vår hälsa. För ett par 1000 år sedan fick människan i sig socker när de åt frukt, bär eller honung och det var inte i stora mängder. På jordens kallare områden var naturens skafferi tillgänglig några få månader om året. För cirka 1500 år sedan började sockerrör odlas och socker utvanns. Överklassen använde socker som en exotisk krydda. Nu är socker en väsentlig del av vår kost. Vitt socker (sackaros) består av två sammankopplade molekyler glukos+fruktos. Molekylerna har olika egenskaper. Glukos finns i form av stärkelse i bröd, potatis, pasta och ris. När sackarosmolekylen kommer ner i tarmen spjälkas den och förs via blodet till kroppens celler där den blir bränsle. I levern och musklerna lagras det som energidepåer för senare bruk.


Fruktos däremot, finns i begränsad mängd i vår naturliga kost. Kroppen hanterar det helt annorlunda än glukos. Fruktos omvandlas i levern där det likt alkohol omvandlas till fett. fett kan lagras i levern och ge fettlever. Det kan också föras ut med blodet där det omvandlas till kolesterol och kan öka risk för hjärt- och kärlsjukdomar eller sätta sig som fett runt de inre organen. Socker ökar aptiten och orsakar mer indirekt fetma. Socker, speciellt fruktos är väldigt dåligt för våra kroppar.

Robert Lustig, läkare vid University of California San Francisco, USA vill att tillgången på socker begränsas och jämställer socker med alkohol och tobak. Barn ska inte köpa läsk eller godis och det ska inte få säljas nära skolor. Ett förslag som inte lär vinna i popularitet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...