torsdag 16 juli 2009

En skål med livsfarligt gott innehåll



Idag vågade jag! Jag vågade göra egen bearnaisesås. Det är ju döavancerat eller hur? Tro det eller ej men det var busenkelt och tar nästan lika lång tid som en påsbearnaise att vispa till. Skillnaden är att den hemmagjorda smakade betydligt godare och är betydligt nyttigare. Nästa gång ska jag sila bort löken. Inte för att den störde men det ger ju en slätare sås utan lök i. Maken satt och Mmmmmm:ade från ena änden av bordet och jag gjorde det från andra änden. Nu är jag mätt. Härligt mätt!
Bearnaisesås 4-6 personer
Reduktion
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
½ gul lök eller några scharlottenlökar
Låt detta koka ihop tills hälften kvarstår. Låt svalna. Sila bort löken om du inte vill ha den kvar.
4 äggulor
350 g smör
1 msk torkad dragon
Salt, vitpeppar & svartpeppar
Smält smöret och låt svalna en aning. Ställ reduktionen på den avstängda plattan och häll ner äggulorna i den. Vispa hela tiden så de blir fluffiga och tjocknar. De ska inte koagulera utan bara tjockna till. Ta av kastrullen och ställ på ett grytunderlägg. Häll ner lite smör samtidigt som du vispar. Fortsätt hälla ner smöret i en jämn stråle och vispa. Salta och krydda om det behövs. Servera direkt. Såsen går att spara men äts helst kallt om den sparas. Låt i så fall maten värma såsen.

1 kommentar:

  1. Lovely! Den här bea-såsen och fläskkarré får bli dagens middag! =) Tack för tipset.

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...