Bearnaisesås 2 portioner
200 g smör
3-4 äggulor (4 om du vill ha tjockare sås)
0,25 dl vatten
0,25 dl vitvinsvinäger
1 msk dragon
1 krm vitpeppar
½-1 dl persilja
- Smält smöret.
- Separera äggulan från äggvitan och lägg i ett glas.
- Måtta upp vatten, vitvinsvinäger, dragon och vitpeppar i en kastrull. Koka tills hälften återstår.
- Sänk värmen och vispa ner äggulorna. Vispa hela tiden tills du fått en majonnäsliknande konsistens. Det ska inte stelna, sjuda eller koka. Blir det för varmt: ta av från plattan och ställ på grytunderlägget och fortsätt vispa.
- Låt det smälta smöret rinna ner i en smal stråle i ägguleblandningen under vispning. Vispa hela tiden. Ju mer du märker att såsen binder sig dessto mer kan du låta smöret rinna på.
- Tillsätt persilja (ta gärna ur vispen annars hamnar all persilja i den). Såsen är klar.
Bör ej värmas upp igen, då kan den skära sig.
Vill man ha mer smak kan man låta en scharlottenlök eller 1/4 gul lök koka med i vatten- och vitvinsvätskan. Jag hoppar det steget och tycker faktiskt inte löken gör någon större smakskillnad. Men det är jag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar