onsdag 23 februari 2011

Diverse olika kommentarer om lchf

Jag har fått en del kommentarer sen jag började med lchf. I början blev jag nästan arg för att jag måste försvara mitt sätt att äta och propagerade för kosten. Idag bryr jag mig inte ett smack. Varför ödlsa energi på dumma kommentarer som folk hasplar ur sig för att de inte vet bättre? Jag kan känna så här: det är deras förlust. Det lustiga är att det är ofta samma kommentarer som återkommer. Jämt. Från alla håll. Jag borde veta hur kroppen fungerar eftersom jag läste omvårdnadsprogrammet för många herrans år sen men det är först nu (måste jag erkänna) som jag har behållning och har ett intresse för hur det faktiskt fungerar. När jag läser är allt så självklart, så uppenbart och så himla häftigt! Fler borde veta detta. Tyvärr är inte sanningen så, folk vet för lite och det är då man slänger ur sig såna här meningar:


Vill du dö i förtid?
Vad menas egentligen med att "dö i förtid"? Är det att gå bort innan man går bort av ålderdom? I så fall vill jag säga följande. Jag kan dö vilken dag som helst. Det vet jag inte nu. Det är inget jag kan styra över. Jag kan dö i en bilolycka. Jag kan bli påkörd när jag är ute och promenerar. Jag kan ramla olyckligt när jag klipper träden eller använder diverse olika elapparater och vill det sig riktigt, riktigt illa så kan ett dödsfall inträffa. Man vet inte, det behövs så lite. Jag tror definitivt inte att jag kommer dö av kosten jag äter. Eller jo, jag ändrar mig. Om jag hade fortsatt äta alla dessa konstigheter som jag åt innan (läs böckerna Äkta vara eller Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson så förstår ni vad jag menar), då hade säkert kosten bidragit. Jag tror inte alla dessa tillsatser, färgämnen, E-nummer och gud vet allt som är i maten idag är bra för kroppen.
Vill du klogga igen dina blodkärl?
För att jag äter fett? Grejen är att fett får mig att må bra. Kolhydrater får mig att må sämre på olika vis. Vilket av detta är att föredra? Mår jag bra måste det betyda att jag mår bra på insidan också eller hur? Eftersom kolhydrater har en inflammatorisk verkan i kroppen så kan man själv räkna på sin ena hand vad som kloggar igen kärlen. Fett eller kolhydrater?

Vill du få högt kolesterol?
Kroppen är fiffig. Fruktansvärt fiffig. Levern sköter detta på ett effektivt sätt. Får du i dig för lite kolesterol genom kosten tillverkar den lite. Får du i dig för mycket tillverkar den mindre. Levern ser till att du alltid har ett lagom värde. Det är faktiskt farligare för kroppen att ha ett lågt kolesterol än ett högt. Jag har kollat mitt kolesterol. Det var bra.

Det är farligt att äta mycket ägg
Det äts en hel del ägg på lchf och detta tror många är farligt. Det är det inte. Kolla stycket ovan. Kroppen fixar rätt kolesterolmängd själv. Ägg innehåller en hel del kolesterol och just därför tror många att det är farligt. Nu kommer jag inte ihåg vart jag har läst det men det är ingen fara att äta mycket ägg. Om man däremot är hjärtsjuk ska man inte äta enorma mängder ägg.

Ketos är livsfarligt!
Många blandar ihop ketos med ketoacidos. Ketos och ketoacidos är metaboliska processer som innebär fördelning av fett i kroppen. I ketoacidos är kroppen kraftigt försurad och det är ett livshotande tillstånd för typ 1-diabetiker utan egen insulinproduktion. Ketoacidos uppstår när insulinnivån är låg och levern försöker återställa energin genom fetter och proteiner i brist på kolhydrater. Andedräkten får en acetonliknande doft och utan omedelbar läkarvård kan ketoacidos leda till diabeteskoma eller dödsfall. En person som äter lågkolhydratkost drabbas inte av detta. Ketos är ett tillstånd kroppen är i när den bränner fett. När levern bränner fett. När kroppen har brist på socker tillverkar den det av aminosyror som proteiner är uppbyggda av. Vid denna tillverkning bildas ketonkroppar och som då används som bränsle i kroppen. Vissa kan känna att de är i ketos genom att få en metallsmak i munnen.

Hjärnan behöver socker
Det hjärnan behöver är ett stabilt blodsocker. Hjärnan behöver socker men det behöver inte nödvändigtvis vara socker som man ätit. Kroppen kan fixa det själv (visst är kroppen fiffig?), av aminosyrorna som proteiner är uppbyggda av. Detta kallas glukoneogenes. Om du till exempel äter ett ägg så kan äggvitan användas för att göra socker. Med andra ord: vi behöver inte äta kolhydrater (socker) för att hjärnan ska få socker.

Man blir dum av lchf
Det var det dummaste jag hört. Med detta menar folk att hjärnan behöver kolhydrater för att fungera. Då måste min hjärna stå still. Jag borde inte kunna tänka alls. Lustigt att jag kan sitta här och knappra på för fullt. Jag må vara lite segstartad och trögtänkt emellanåt men vill du veta en hemlis? Jag var precis lika trögtänkt innan lchf. Om inte trögare. Jag kan dock tycka att saker fastnar bättre i teflonpannan nu mot vad den gjort innan. Då var det in genom ögonen och ut genom öronen. Att läsa kurslitteratur var en pärs. Nu kan det faktist sorteras in lite information i arkiven och hör och häpna: informationen stannar kvar! Man är inte dummare än vad man gör sig. Så nej, man blir inte dum av lchf.

Man behöver kolhydrater när man tränar
Varför skulle kroppen behöva massa socker för att man tränar? För att orka? Hur mår du efter en kolhydratrik lunch? Du blir lätt trött och seg eller hur? Paltkoma inträffar. Sugen på mer eller något sött. Är detta effektiv uppladdning inför träning? Även här är kroppen fiffig. Äter man fettrik kost anpassar kroppen sig till det och använder fettet som bränsle. I början, innan kroppen anpassat sig kan man dock känna att man har mindre ork eller presterar sämre. Ge det tid. Det vänder och du kommer orka mer! Kolla Jonas Colting och Björn Ferry. De tränar på lågkolhydratkost och vinner framgångar.

Man blir faktiskt fet av fett
I så fall skulle jag vara som en sumobrottare i storlek just nu. Har du tänkt på vad en sumobrottare äter? Just det: kolhydratrikt och fettsnålt. Man kan däremot bli fet om man äter mycket fett och mycket kolhydrater. Ett generalfel en del gör. Hytta i med grädde och vräk på smör i maten men käka den med pasta,ris eller potatis och en trave bröd till och därimellan. Det funkar inte riktigt så. Om du inte vill fortsätta vara stor eller bli större det vill säga. När man äter kolhydrater utsöndras hormonet insulin. Det insulin kroppen inte kan ta hand om lagrar den i fettdepåerna. Eller på rumpan, höften, magen. Om man vill säga så. Att äta fettrikt och kolhydratrikt ger dubbla signaler till kroppen. Den ska bränna men samtidigt lagra. Hmmmm ... Tar du bort och minskar ditt kolhydratintag och ersätter det med fett uteblir det stora insulinpåslaget man får när man äter kolhydrater. Kroppen använder det insulin det behöver för att tillverka bränsle och använder sen fettet på rumpan, höften eller magen om den behöver mer energi.

Lchf är värdelöst. Det funkar inte på mig.
För alla kanske det inte funkar då många ser lchf som enbart en viktnedgångsmetod, ett snabbt sätt att gå ner i vikt. Se det inte så. De testar en vecka. Går inte ner ett gram eller går till och med upp! Ja, det kan hända. Det är inte ovanligt. Har man bantat eller ätit fettsnålt större delen av sitt liv kan kroppen reagera med viktuppgång. Man kan säga så här: den vet inte riktigt vad den ska göra. Med en gång får den mat, den får bränsle men blir rädd och vägrar släppa på sina fettdepåer. Den har inte riktigt fattat att den faktiskt får mat. Just detta döläge, innan den fattar att den får mat och vågar släppa på sina fettdepåer kan ta tid. Det kan ta upp till 6 månader. För mig tog det 3 månader innan vågen rörde sig neråt när jag drog igång efter graviditet och förlossning. Se inte lågkolhydratkost som en viktminskningsmetod. Se det som en vinst för din kropp. Du kommer garanterat märka att du mår bättre, blir piggare och orkar mer. Du slipper hunger och sug. Din mage blir bättre. Du kommer märka andra saker som att värk minskar, din hud blir bättre, du är mindre sjuk. Rätt trevliga saker. Säkert kommer du märka en hel del annat om du testar. Sen, glöm inte att mäta din kropp! Vågen kanske inte rör sig ett dyft. Du blir skitarg och förkastar lchf men hur sitter dina kläder? Har byxorna blivit stora i midjan, du har fått gå in ett hål i bältet och du har fått gällivarehäng? Jackan kanske sitter lösare? Mät dig istället.

Det är så dyrt
Jag tänker så här att jag lägger hellre pengar på bra mat än på dålig mat som lightprodukter och halvfabrikat. I och för sig handlade jag ytterst, ytterst sällan halvfabrikat innan (det är ju äckligt!) så där är det ingen skillnad. Jag var tvungen att kolla vårt matkonto. Under 2010 la vi 56 189 kr på mat, blöjor, godis, kläder, böcker, leksaker, skor, fågelmat till pippibirdiesarna ute, plastpåsar, färg, hygienartiklar osv. Ja, saker som finns på Ica Maxi. Det blir en summa på 4682 kronor/månad. Ibland handlades mat i annan butik förvisso men det sker inte ofta. Äh, räkna högt: vi kanske lägger 5000 kronor i månaden? På två vuxna, ett barn och en bebis. Är det mycket? Det kanske det är men jag tycker inte det. Inte för det vi lägger pengarna på. Vi köper mindre pasta, bröd, mjöl, socker, snacks, läsk (ingen alls i stort förutom till födelsedagar och till nyår). Kort och gott, vi köper mindre bra saker. Som färdigmat som pastasallad. Det köpte vi ofta innan när vi inte orkade laga mat. Vi köper mindre frukt som tidigare blev dålig och måste slängas. Många tycker det blir dyrt med allt kött man äter. Vi äter inte värst mycket mer kött nu. Baconkontot har ökat drastiskt men annars köper vi inte mer kött. Jag köper däremot mer lax. Det äter vi ofta. Ibland flera gånger i veckan. Just för att det är så gott. Och det är klart, lax är inte det billigaste. Det beror ju lite på vad man vill lägga sina pengar på. Bra mat eller dålig mat? Smällen med ett aningens högre matkonto tar jag gärna för att få bra mat.

Det är så krångligt att laga olika maträtter till familjen
Vill man ha det krångligt gör man det krångligt. Laga samma mat till alla. Skillnaden är att du väljer bort pasta, ris, potatis och bröd mot annat. Blomkålsris eller kokt broccoli istället för ris, blomkålsmos istället för potatismos, zuccinipasta istället för pasta, Finn crisp, Lembasbröd eller Pones istället för bröd. Eller bara en snutt gurka eller oliver med lite grönsallad. Lchf innebär inga konstigheter. Du lagar precis samma mat som du lagat innan men du använder helfeta produkter i maten och väljer bort kolhydraterna. Det är inte krångligare än så. Jag tycker snarare att det går snabbare att laga mat nu än innan. Ingen potatis att skala, ingen potatis att koka. Vår son är dock en kolhydratälskare och skulle kunna leva på pasta, ris och pannkaka så jag slipper inte undan, men jag tycker ändå det går snabbare. Eller så blir man effektivare med barn? Det krävs inte heller en massa konstiga ingredienser. Ingredienser som man använder typ yttepytte av och sen aldrig mer. Det hände ofta när jag åt efter VV. Det skulle vara någon krydda, någon halv grönsak (varav andra halvan fick slängas för att jag aldrig använde den), någon riskaka som smakade blä och resterande paket åkte i soptunnan. Jag köpte mycket för att det var bra att äta, som sen inte tycktes om, som inte var gott och som sen slängdes.

Det är farligt att amma på lchf!
Hur kan det vara det? På vilket sätt är det farligt? Är det bättre att jag käkar socker och för över det till barnet? Det är farligt att banta under amning då gifter i kroppen utsöndras och går över i modersmjölk. En ammande mamma ska inte banta! Bra, jag bantar inte. För mig är inte lchf bantning. Det här är mitt sätt att äta. Mitt sätt att må bra. Med första barnet åt jag kolhydratrikt. Hur gick det med det? Jo, jag var konstant hungrig och sugen på mer. Jag åt som en häst. Bebis åt ofta också. Nu äter jag dessto mindre, håller mig mätt och slipper sug. Jag har dessutom märkt att dottern ammar kortare stunder och håller sig mätt längre. Jag utgår fortfarande från vad min barnmorska sa när jag var gravid:

"Det du mår bra av mår bebis bra av"

Jag undrar igen, hur kan det då vara fel att äta lchf när jag mår bra av det? Då mår ju bebis bra. Dessutom behöver man inte köra nollning eller superstrikt när man ammar. Man kan gott unna sig att äta mer kolhydrater i form av mejeri, grönsaker och unna sig frukt och bär.

Min man fick högt blodsocker av fett. Lchf är inget för honom.
Så här var det. Jag jobbade natt och på nattfikat undrade alla vad jag hade i min burk (turkisk yoghurt med grädde och vaniljpulver). Samtalsämnet blir ett faktum och många var negativa. En kvinna säger det fetstilta. Jag blir tyst. Jag vet inte vad jag ska svara. Jag är nybörjare och helt grön på lchf. Mitt svar blir "Jaha, vad konstigt ..." Lite senare slår det mig. Självklart gick hans blodsocker upp. Men inte på grund av fettet utan på grund av att de hade ätit panerat kött och potatisgratäng. I potatisgratängen hade hon haft vispgrädde. Blodsockret steg på grund av vispgrädden påstod hon. Självklart steg hans blodsocker! Vad panerar man kött med? Mjöl, ägg och ströbröd. Inget är bra förutom ägget. Vad gör man potatisgratäng av? Jo, av potatis. Potatis=stärkelse (socker).


Det är lustigt att Viktväktarna fungerar där man äter fettsnålt och här äter man tvärtom.
Också en kommentar jag fick på nattfikat. Ja, visst är det lustigt att det funkar men egentligen är det inte så lustigt. Med Viktväktarna har du dina points du ska äta. Med andra ord: du ransonerar ditt matintag under dagen och du ska äta fettsnålt och mycket frukt och grönt. Med lchf ransonerar man ingenting. Man äter när man är hungrig och tills man är mätt. Med Viktväktarna var jag hungrig och sugen mest hela tiden. Med lchf är jag det inte.


Sen alla andra:

Ät mindre och rör på dig mer
Ät mindre portioner
Kalorier in, kalorier ut
Ät lite av allt
Suck.


Ät mindre och rör på dig mer. När jag tränade som mest vägde jag 3 kilo mindre än vad jag gör idag. Jag åt MASSOR eftersom jag var hungrigare. Jag hade förvisso en rätt schysst kropp men jag gick aldrig ner i vikt tack vare träningen. Idag tränar jag ingenting. Jag rör på mig genom promenader för att jag tycker det är skönt att gå och att röra på mig men jag gör det definitivt inte i tanke att gå ner i vikt.

Ät mindre. Jag äter mindre portioner nu än vad jag gjorde innan. Innan kunde ett berg av pasta trona på tallriken (stora tallrikar är att föredra) eller många potatisar. Men för att det inte skulle se groteskt ut på tallriken åt jag 3 potatisar och la sedan upp 2-3 till. Typ. Ris åt jag väl inte mycket av men visst blev det en hög. Pastaberget kunde dock ingen slå. Och pommes eller hemmagjord klyftpotatis ... Där gjorde jag samma som med potatisen. Tog lite och hämtade mer sen. Allt för att det inte skulle se ut att vara så mycket. Min käre make kan intyga att jag åt mer än vad han gjorde.

Kalorier in, kalorier ut. Men shit vad jobbigt! Jag är lat, sånt här orkar jag inte med. Vad är en kalori? Vad jobbigt att behöva ha koll och räkna! Visst, det finns sidor som kan ha koll åt dig men näe, vad träligt. Jag har ingen aning om hur många kalorier jag ska äta, bör äta eller hur många jag äter. Det skiter jag fullkomligt i om jag ska vara ärlig. Jag vet knappt vad en kalori är. Är det en måttstock för energi i maten?

Ät lite av allt. Det kanske funkar på vissa människor men inte på mig. Jag kan inte äta lite av allt. Jag vill bara ha mer. När jag måste begränsa mig blir min kropp lite knäpp, lite åt barn-trots-hållet. Det den inte får vill den ha mer av. Med resultat att jag äter. Jag skiter i allt bara för att jag vill ha, för att jag måste ha eller för att jag behöver unna mig av någon anledning. Tro mig, jag kan hitta på många anledningar till att få unna mig. Varför ska jag tvingas bortse från allt goda? Nej, att äta lite av allt funkar inte för mig. Dessutom underhåller jag mitt sug om jag får äta lite av allt.

Idag kan jag märka av en del negativitet men jag har också märkt en förändring till det positiva. En del blir intresserade och frågar mer. De vill veta hur jag äter. Hur ser en dag för mig ut? De tycker det låter spännande och bra. Nyfikenheten. Sättet de lutar sig framåt eller kommer närmare när jag berättar. Det är kul. Riktigt kul. Jag är inte superinsatt i lchf måste jag erkänna. Jag lär mig hela tiden och det är så otroligt givande! När jag kan väcka intresse hos andra blir jag glad och varm inombords. Lchf är så mycket mer än bara att gå ner i vikt. Det är ett sätt att må bra.

I slutänden är vi alla olika. Vi alla kan äta olika. Testa olika metoder. Vi alla fungerar olika och mår bra av olika saker. Så är det bara. Den som är smal kan mycket väl kunna äta mycket kolhydrater utan att för den skull gå upp i vikt. För någon som mig funkar det inte. Det vet jag nu. Var och en måste hitta sitt sätt att äta för att må bra. Då blir det bäst. Hitta sin balans. Då blir det rätt. Fördelen med lchf är dock att vi äter bra mat. Riktig mat. Inga konstigheter. Självklart slinker även konstigheter ner även i mig. Typ godis. Jag är inte mer än människa och jag är inte riktigt beredd på att släppa chokladen ännu. Men jag jobbar på att bli bättre.Vad har du märkt och vad har du för inställning till lchf?

Ris eller ros?
11 kommentarer:

 1. Svar: Tack tack :) Hihi, ja det syns en del på resten av koppen med ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag kör själv inte lchf eftersom jag inte äter mjölkprodukter, men annars tror jag stenhårt på det. Det är i närheten av stenålderskost - mycket kött och lite kolhydrater, och det tror jag är nyttigt. Och det funkar som viktminskning, klart att det gör det, det är inte för intet som det är den populäraste dieten i Hollywood. Det är en livsstil som funkar i längden eftersom maten är god, sitter man och äter fettsnål mat i tre veckor tröttnar man lätt och det är lätt att spricka.

  Ang. din kommentar i min blogg så svarar jag där :)

  SvaraRadera
 3. Ros så klart! Så bra som jag mår nu har jag inte mått på länge! LCHF-metod handlar egentligen inte om viktminskning utan mest om att man ska mår bra!
  Bra inlägg! :) Alla borde läsa det!
  Kram
  Lana

  SvaraRadera
 4. BRA skrivet! Sen undrar jag om det finns nån viktväktare som verkligen klarat att hålla vikten efteråt? ( det gööör det ju säkert, men ändå!)

  SvaraRadera
 5. Ozzys mor: Jag vet några VV:are som håller vikten men att de ibland tar i med hårdhandskarna och kör lite Nutrilett när vågen visar upp talar de inte lika högt om.

  SvaraRadera
 6. Min mamma är överviktig och har kontakt med en dietist som sa på uppkommen fråga att ingen har forskat på vilka konsekvenser det blir av att utesluta kolhydrater ur kosten under en längre tid, så hon rekommenderade henne att inte köra LCHF rakt av.

  SvaraRadera
 7. Anonym: Dietister är skolade efter Livsmedelsverkets rekommendationer dvs mycket kolhydrater och frukt i kosten. Idag kan man iofs stöta på dietister som vågar tänka utanför ramarna och rekommendera lchf men jag anser ändå att det är individen själv som måste ta ansvar för sin kropp och testa sig fram. Dietisten varnar men i slutänden är det din mammas kropp. Låt säga att hon äter lchf och går ner, det säger emot dietistens rekommendation. Skaldeman och Litsfeldt gick emot sina läkare, blev friska och normalviktiga. Sen vill jag säga så här: det finns ingen forskning på Livsmedelsverkets rekommendationer heller men ändå har de sina kolhydratrika rekommendationer och vi kan ju se hur människan ser ut idag till skillnad hur människan såg ut på 70-talet. Ta t.ex. när nyckelhålsmärkningen och light gjorde entré ordentligt på marknaden 1989. Under 90-talet ökade människor kraftigt i vikt. Samband?
  Det är lätt som individ när man söker vård att man lyssnar blint till vad som rekommenderas. Vårdpersonal har väl aldrig fel? Jag kan rekommendera din mamma att kolla på Kostdoktorns och Annika Dahlqvists blogg, läkare som rekommenderar lchf. Länkar har du i min blogglista i högerspalten

  SvaraRadera
 8. Christina Johansson5 april 2011 10:48

  Jag har i dag hittat din fina blogg och kan hålla med om allt i ditt inlägg. För visst får man försvara sig... Jag har ätit lchf i 6 v nu och minskat 7 kg, mått bra och ätit gott hela tiden.
  Min enda fundering är hur jag ska bära mig åt för att min 16-åring (som inte är beredd att byta pasta mot blomkål)inte ska öka i vikt...

  SvaraRadera
 9. Åh, jag rosar detta inlägg med många rosor!! Jäklar va härligt.
  Talade nyss mig varm om lchf i min egen blogg och fick kommentaren: "Man blir trögtänkt av lchf"

  Jag vägde länge innan jag bestämde mig för att besvara. Men jag gjorde det och inväntar nästa kommentar.

  Hoppas det är ok om jag länkar hit då jag tycker du skriver helt lysande!

  SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...