söndag 26 februari 2012

Icas Stevia strö

Jag hittade Icas stevia i min butik och shoppade. Glad i hågen gick jag hem och tänkte att "Nu kan jag göra maränger som inte ger en kall, metallisk bismak som Sukrinet gav." Jag hann inte testa förän några dagar senare och nu hade jag hoppet uppe! Jag har, tack vare en vän, ett kanonrecept på att få fina maränger, de blir inte brända och fula som vanliga maränger blir i ugnen, jag menar, maränger ska vara vita. Inte bruna. Kika in på hennes hemsida och läskas av otroligt god mat, bakverk och annat gottigott. Det är inte lchf men det är en riktig fröjd att kika i hennes blogg och titta på matbilderna och om man så vill så går ju recept att modifiera efter eget tänk. Varje gång jag är inne på hennes blogg undrar jag hur hon hinner med allt och all inspiration till att laga fin mat, arrangera fint och så vidare. Själv är jag otroligt dålig på sånt *skäms*



Maränger var det ja. Jag gjorde efter Camillas recept men ersatte vanligt socker mot Icas Stevia. I receptet ska det vara 1,5 dl, jag valde att ta 1 dl eftersom jag tyckte det smakade lite sött när jag provsmakade. En viss kall känsla infann sig men jag tänkte att den kanske bara smakar så "rent" rakt uppochner. Äggvita vispades till och marängsmet trycktes ut på plåt (Camilla själv gjorde jättefina maränghjärtan i sitt recept men så avancerad orkade inte jag vara. Jag klickade ut små bollar).

När de var klara provsmakade jag snabbt, nyfiken som jag är. Tyvärr satt den där som smäck, den kalla känslan i munnen. Fasiken! (en annan ramsa drogs också ...) Det sket sig. Skillnaden är att det inte var lika kall metallisk smak som Sukrinet gav men det blev en kall känsla i munnen av Stevian. Jag har inte riktigt fattat debatten i alla sötningsmedel och Icas Stevia är utblandad med erythirol, det vill säga Sukrin så där har vi förklaringen till den kalla känslan. Jag får beställa Stevia-pulver från lchf-butiken någon dag och då ska jag testa maränger igen. Tredje gången gilt är då det funkar va? 



Smurfmaränger


Maränghjärtan ca 40 st

2 äggvitor
1,5 dl socker
0,5 msk citronsaft
ev. några droppar karamellfärg

  • Sätt ugnen på 130 grader
  • Blanda äggvita, socker, citronsaft i rostfri bunke
  • Sätt bunken över vattenbad (kastrull med kokande vatten)
  • Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är ca 65 grader
  • Ta bort från vattenbad
  • Vispa med elvisp på hög hastighet tills marängen svalnat
  • Vispa ner ev. karamellfärg efter smak
  • Spritsa ut små maränghjärtan på bakpappersklädd plåt
  • Grädda i ugn ca 35 minuter
  • Marängerna ska vara sega i mitten


Hemligheten med att marängerna blir så fina och inte bruna i ugnen (tror jag själv ska tilläggas) är vispningen för hand i vattenbad.

5 kommentarer:

  1. Såg på någon blogg att det skulle komma en Sukrin+ som skulle vara sukrin och stevia blandat.
    Denna blandning skall ju enigt vetare ta bort bismaker. Själv har jag också stevia strö hemma, kände inte den kalla känslan men hade en läskig eftersmak i munnen hela kvällen...

    SvaraRadera
  2. Du får ta och blanda sukrin och stevia så tar de ut varandras bismaker. :) Jag använder alltid högst 3-4 msk. erythriol oavsett bakverk (inte hela decilitrar alltså) och lägger till 1/4 - 1/2 krm stevia. Brukar funka bra utan bismak eller "kall" känsla.

    SvaraRadera
  3. Jag hänger inte med. Är inte icas stevia bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Icas Stevia är bra och bättre än vanligt socker men den ger en kall känsla i munnen vilket jag hade hoppats att få slippa uppleva. Jag har använt Stevian vid vanlig bakning, inte lchf-relaterat och det har funkat bra.

      Radera
  4. Lilian Röhlander29 juli 2012 kl. 00:08

    På förpackningen står det att Stevia strö innehåller 100 g kolhydrater per 100 g, alltså 100 %. Det står att det inte höjer blodsockret nämnvärt. Hur kan det komma sig? Alla kolhydrater höjer väl blodsockret?

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...