tisdag 29 maj 2012

Har du problem med magen?

Ekologiskt kokosfett från Bodystore


Jag har haft en tråkig mage så länge jag kan minnas. Redan som liten hade jag ont och jag minns hur mamma åkte in med mig till akuten, förstoppning konstaterades och vattenlavemang ordinerades. Tjoho. Ut kom 2 stenhårda harpluttar och magen var fortfarande ond. Och vad jag förstått är förstoppning ett vanligt kvinnoproblem. I alla fall om jag läser i tidningar, på nätet, pratar med vänner och bekanta. Ja, jag hör det ofta.

Förr tog jag linfrön i vatten. Äckligt att dricka. Linfrön i yoghurt till nattmaten. Funkade kanske ibland. Oftast inte. Dricka mycket, äta mycket fibrer, äta mycket grönsaker, frukt, motionera, undvika vitt bröd. Ingen effekt. Så började jag med lågkolhydratkost 2009 och märkte att magen la sig. Magen mådde bra och den skötte sig som den skulle. Ok, inte varje dag kanske men det blir ju fullt naturligt när jag inte längre äter en massa  kolhydrater som pasta, ris och bröd (som jag då åt mycket). Tarmarna var inte längre fyllda av massa onödigt bukfylla.

Ibland kunde magen tjorva ihop ändå. Speciellt om jag fuskade vilket jag gjorde i början och trodde mig klara av. Då kunde det bli stopp även om det inte blev sån stopp som jag lidit av innan. Så upptäckte jag kokosfett och märkte vilka positiva effekter det har för magen! Kokosfett är verkligen the shit när det kommer till en trög mage! Kokosfett ger även bra mättnad om man behöver något snabbt. Vissa tar den rent på sked (det klarar inte jag) andra har det i kaffet eller teet eller i matlagningen. Vilket som funkar. Kokosfett är ett betydligt bättre alternativ till både stor och liten än produkter som Lactulos, Microlax, Klyx (och vad det nu finns mer?) samt alla huskurer med linfrön, motion, vatten och så vidare.Ska du använda dig av kokosfett rekommenderar jag att börja med liten mängd för att se vad din mage klarar av. Någon eller några teskedar 1-2 gånger/dag. Överdosering av kokosfett kan ge motsatt effekt: illamående, ond mage och diarré. Jag tar mig en klick, kanske 1 matsked och har i mitt kaffe om jag vill ha kokosfett.

Jag gav tips om kokosfett till en mamma vars lilla dotter led av förstoppning. Några dagar senare fick jag en stor kram och ett innerligt tack. "Proppen" som mamman sa var löst och dottern nöjd. Hon hade kokosfettet i vällingen och det funkade jättebra. Jag har rekommenderat till vänner som efter test, om än tveksamhet till en början, märker hur bra det är. Några andra har svårt för fettet och kör fortfarande med lavemang. Och har kvar sina problem med magen.

Själv använder jag kokosfett i betydligt mindre utsträckning nu. Jag behöver det inte för magen längre. Den funkar fint och mår bra så länge jag ger 17 i att få i mig för mycket mejeri. Då kan det tjura ihop sig en aning men magen blir aldrig som innan 2009 längre. När vi var på Kanarieöarna var det otroligt skönt att ha en mage som fungerar. Till och med maken påpekade det. Tänk, förr när vi rest kunde jag "klara" en hel vecka utan att gå på toa. Helt sjukt egentligen. Och gick jag på toa skedde det en gång och ut kom väldigt lite till skillnad mot den mängd mat jag stoppade i mig. Jämför mot en karl som kan gå på toa flera gånger/dag. Ni kan ju tänka er min mage, svullen och ond. Mest svullen tack och lov. Fy egentligen. Inga kläder satt ju bekvämt.

Det stämmer det som sägs att välmåendet sitter i magen. 80% av immunförsvaret återfinns i mage och tarm. Det är i tarmarna allt sker, näringsämnen och annat som kroppen behöver tas upp i tarmarna. Har man då skadat tarmludd av för mycket fibrer och för dålig mat vet ni säkert vad som händer: täta förkylningar, ond mage, ofta sjuk, hängig. Man är inte på topp helt enkelt. Vinterhalvåret avlöser förkylningarna varandra om man fattar inte varför. Fungerar inte magen bra där så kan man ju räkna på sina fingrar att man själv inte mår tipptopp. Så ta hand om din mage, ät väl och må bra!

1 kommentar:

  1. Funkar vilken som helst kokosfett eller är det en viss kkosfett som funkar och vad köper du din på bilden ?

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...