torsdag 30 augusti 2012

Magic Bullet CoffeNi som läst bloggar och kanske följt olika diskussioner i olika grupper på Facebook har säkert stött på MBC (Magic Bullet Coffe) och dess vara eller icke vara? Jag var dock aningens skeptisk. Smör i kaffet liksom? Eftersom jag är nyfiken av mig gav jag det en chans. I med smör och kokosfett, röra runt och slurp. Jamen jo, nog smakade det allt kaffe med grädde. Jag är ju lat så det här med att släpa fram mixer och mixa sket jag i. Men, av de visare fick jag till mig att just mixningen fixade till utseendet kaffe med grädde eller lattekaffe (om man hellre föredrar det uttrycket) så fram med mixern. Nog fick den finare utseende allt.

Varför har MBC blivit en het potatis då? Jo, en del kanske har sett MBC som ett sätt att snabbt gå ner i vikt. Med fett i kaffet håller man sig mätt många timmar vilket innebär att man inte behöver äta så ofta. Med andra ord: en kopp fettkaffe istället för riktig mat. Jag följde diskussionerna lite på avstånd och nog kunde det bli hetsigt.

Jag kan se det lite så här.

Var och en gör sina egna val. Vi alla känner vår egna kropp bäst. Jag kan se den som fördel för den som har svårt med frukost. Eller för den som har bråttom (nu ska vi undvika stress men ibland är det halvt kaos). Den går lätt och snabbt att göra och funkar minst lika bra som mellanmål på eftermiddagen om man känner hunger. Så här kan jag känna att MBC funkar ypperligt. Den kanske fungerar bra för den som har svårt att bli av med de där fem sista envisa extrakilon?

Däremot tror jag inte på MBC som hel måltidsersättning. Att enbart dricka MBC och (kanske?) äta middag på kvällen. Jag tror inte på det som koncept. MBC ska inte bli någon fettdiet. Den ska ses som ett komplement anser jag. Kroppen behöver variation, kroppen behöver känslan av att tugga och tarmarna behöver något att arbeta med. Kroppen behöver även näringsämnen. Jag kan bara se till mig själv, det är den måttstock jag har sen har vi härligheten att vi är olika. Jag själv kan inte leva på flytande föda. Jag har testat Nutrilett i mina yngre dagar, det var både äckligt och hiskeligt tråkigt. Jag klarade en dag. Jag vill äta min mat på en tallrik, jag vill kunna njuta av den och jag vill tugga och svälja fast mat.

Jag har läst om olika mått på MBC och när jag läste om mått på ca 70-80 g fett lyfte jag på ögonbrynen en aning (om den mängden innefattade både smör och kokosfett låter jag vara osagt). Överdrivna mängder fett kan även få den mest hårdkokta magen att balla ur. Hur kul är det att behöva rusa på toaletten i minut och parti? Vi kan även bli grymt illamående.

För att använda mig som måttstock igen så har jag upptäckt att de dagar jag ökat mitt fettintag, i tron om att hålla mig mätt längre, upplever jag snarare hunger inom kort tid. Fettet slår ut min mättnadskänsla när jag äter för mycket fett. Jag ska väl uppleva mättnad? Det låter ologiskt men det är min erfarenhet. Så, diskussionen om att mättnadskänslan försvinner med mycket fett kan jag instämma i. Nedanstående text är kopierat ur Anna Halléns blogg där hon bemöter MBC. Jag kände mig träffad när jag läste detta och jag väljer att kopiera denna text eftersom den stödjer mina tankar kring att för mycket fett skapar mer hunger:

"Mättnad på fett sitter i hjärnan. De flesta av oss som varit sönderbantade hade denna funktion kvar. Leptin med främst CCK kunde nu hjälpa oss att hitta en balans i kosten. Efter 1-2 msk fett var vi mätta, efter 2-3 mådde vi illa. En perfekt fungerande kropp. Tar du nu sönder den och kan trycka i dig 70 gram ..."

Läs mer på Anna Halléns blogg om du är intresserad. Anna skriver mycket klokt, tänkvärt och bra!

Så, vad tycker jag egentligen?

Jag tycker att lagom är bäst. Jag tror på variation och balans men om det slinker ner en MBC då och då, vad gör det? Funkar det för dig och du mår bra av det så kör på det som får dig att må bra. Jag tror på mat, lagad mat där man sitter ner och äter på tallrik. Jag tror på kött, grönsaker och sås. Jag tror på variation. Jag ser däremot inte MBC som ersättning för riktig mat. Då vet jag inte riktigt vad man är ute efter om jag ska vara ärlig. En quick fix? Det är lite (för mig ska tilläggas) att gå från en diet till en annan.

Hur resonerar du kring Magic Bullet Coffe?

3 kommentarer:

 1. Jag instämmer helt! Haha, uttömmande svar ;-)

  Däremot så är det väääldigt många som feltolkar (vill feltolka?) Anna hallén...

  En annan fråga: Har du lagt ner bloggen "Helenes framsida"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Anna Hallén har blivit väldigt feltolkad men det tror jag främst beror på att de som känt sig träffade är de som sett det som en lösning på sin övervikt? Eller, mina funderingar.
   När inte vidvinkelperspektivet är påkopplat läser man enstaka meningar och ord och då blir det fel.

   Framsidan finns kvar men jag är inte alls aktiv på den. Jag har tänkt skriva i den men så, nä. Jag funderar på att lägga ner den helt men så fegar jag lite "tänk om" liksom ;-)

   Radera
 2. Jag håller med i allt du skriver. Tycker ofta att Anna får otroligt mycket oförtjänt skit från många håll. Jag tror att hon träffar många ömma tår för jag är säker på att många använder detta som bakvänd Nutrilettkur oavsett om de vill erkänna det eller inte.

  SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...