onsdag 8 augusti 2012

Skolkost och citering


En vän la ut bilden hon möttes av på förskolan igår på sin Facebook-sida. Jag frågade om jag fick sprida den vidare och det fick jag. Jag la ut den i gruppen Kostdemokrati och hoppades på synpunkter i hur man som förälder kan bemöta detta. Jag blir så frustrerad, hur kan man inte vilja att barn har stabilt humör, att de orkar att sitta och koncentrera sig och lyssna på vad vi tråkiga vuxna säger? Varför ska barn matas med mat som gör att de får myror i brallan eller inte orkar fokusera? Varför ska barn matas med allehanda tillsatser för att den vuxna människan är rädd för att avvika från normerna? (i detta fall går köket efter Livsmedelsverkets rekommendationer och då hävdar de att smör höjer kolesterolvärdet hos barnen (tsss och suck!) så därför använder de oljor och Becel. Hallå?! Becel ska inte användas i kosten över huvudtaget!


En man länkade en otroligt läsvärd länk. Den kan ni läsa här Kostdemokrati i Mölndals skolor Varför kan inte alla skolor göra som Mölndal?

Jag berörde en kvinna med två inlägg och hon väljer att citera mig i sin blogg. Jag känner mig både hedrad, rörd och stolt! Hennes inlägg kan du läsa om här Livsviktigt - mitt viktiga liv. Själv föll jag för hennes tidigare inlägg Jag har provat allt. Tänk om fler kunde prova allt innan de lägger sig på operationsbordet?
6 kommentarer:

 1. Spontant känner jag: Fan vad skönt att jag inte har några egna barn, när jag läser sånt där!

  Jag blir så upprörd över att skolor serverar sånt skit som becel och oljor. Sen har vi ju betydligt bättre skolmat än tex Usa och England. Men ändå, vart håller samhället på att ta vägen? Fattar det inte att konstiga fetter inte är bra, framför allt inte för växande barn!

  Sen tycker jag att borde inte barnens humör vara VÄLDIGT VIKTIGT, när de sitter i skolan och ska lära sig saker. De gnälls jämt om stimmiga barn som inte kan sitta stilla, eller stör hela tiden. Tacka fan för det när det i stort sett blir serverade fel fetter och mycket kollisar! Och sen alla dessa fruktstunder, jag skulle vilja kalla det "let`s-förstöra-stunder" istället ;) Inte konstigt att barnen är hyperaktiva, på dåligt humör eller trötta när de får fel kost! Och det är ju inte så mycket ändringar som behövs göras egentligen, om man tänker efter. Så besvärligt och förmodligen dyrt skulle det inte heller vara om barnens skolmat ändrades till lågkolhydratskost!

  Jag kan bara tänka mig vad mycket skit jag skulle få ta om jag om min man fick barn. Vi skulle säkert bli klassade som barnmisshandlare om vi inte gav vårt barn rån, majskrokar, frukt och lättmjölk. Jag tror det skulle bli mer uppståndelse om jag gav vårt barn smör till äggen än om jag gav barnet 3 bullar, det tror jag ärligt. Visst är det sjukt? Det kan jag säga att skulle vi få barn så skulle de barnet få äta naturlig kost med bra fetter. Sen får folk tycka vad de vill.
  Det ser man bara i släkten, ungarna får äta 3 bullar, 4 kakor och sen skölja ner det med mängder med saft. Sen får de pannkaka med sylt till middag, och då är föräldrarna ärligt förvånade över varför inte barnen somnar vid 20 på kvällen :D

  Ni som kan, strid för era barns rätt till bra och naturlig mat på dagis/förskola/skola!

  Kram C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behåll ditt jävlaranamma tills den dag ni får barn, det lär behövas mot vissa föräldrars trångsynthet.

   Vi har ett barn av varje, en kolhydratälskare och en lchf:are. Jag tror till fullo att kosten under graviditeten har påverkat! Visst, vi äter inte helt som jag vill. Det är svårt att ändra invanda mönster men ett steg i taget och jag försöker öka medvetenheten hos sonen. Den äldre generationen vill gärna vara snäll och ha lite mysigt när de är på plats. Vad serveras om inte bullar, kakor, tårta eller paj? Det sköljs ner med saft eller läsk. Är det att vara snäll på riktigt? Det är att förstöra! Och den äldre generationen är också lika dålig på att lyssna när föräldern i fråga säger nej och får istället höra något i stil med "Nu är de hos mormor." Det här gör mig vansinnig. Servera åtminstone vettig mellanmål innan de får en bulle. Då blir intaget av bullar desto mindre och jag slipper ha hem griniga ungar.

   I skolan är det tyvärr likadant. Alla är så in i bängen livrädda för det mättade fettet. Det ger hjärt- och kärlsjukdomar, det höjer kolesterolet, det kloggar igen våra kärl och vi blir feta. Hallå, den kost ni äter idag är vad som orsakar detta? Den kost ni undviker är den som får er att må bra! Att servera lättsockrat är väl något bättre i vissa fall men vad har de ersatt sockret med? Annat skit. Det här tänker inte folk på och att låta skräp serveras till växande individer är rent skrämmande. ok om vi vuxna äter fel och stoppar i oss det som får oss att må dåligt men barnen? De vet inget bättre och äter det som serveras. Och ett barn som hela tiden blir serverad snabba kolhydrater får det bara jobbigare med sug.

   Fruktstunderna är jag också något kritiskt till. Det serveras för mycket frukt men ingen reagerar på att ungarna trots frukt är hungriga och trötta. Kl 9 brukar det vara fruktsund, vid 10.30 kommer många ungar och ser allmänt slappa ut "Jag är hungrig". Jag lider. Själv har jag haft med ost och annat mer mättande till sonen vilket fått kommentarer från personal.

   Jag har fått kommentarer om att vår 2-åring inte ska äta så mycket fett för det skadar hennes ådror. Jasså? Vad gör då socker?

   Det är inte dyrare att servera vettig mat till skolelever. Det blir snarare billigare med bra och vettig mat eftersom eleverna äter bättre och håller sig mättare. Det slängs inte lika mycket heller. Jag har skrivit om en Annerstaskolan i Huddinge här på bloggen och kocken, Michael Bäckman, på skolan finns i min blogglista.

   Radera
 2. Den äldre generationen är kapitel för sig...Och man tycker ju att de om några borde förstå det här med naturlig kost, eftersom det inte fanns halvfabrikat, tillsatser i mat och lightprodukter när de växte upp. Ellerhur? Visst är det konstigt?

  Och som med min svärmor, vi kan aldrig ses utan att fika eller äta. Och det går absolut inte att fika på en slät kopp kaffe eller te, det måste vara bullar, mjuk kaka och kaka till. Du kan nog förstå hur svårt det är för mig att åka dit som sockerberoende och försöka hålla sig ifrån det där. Även de perioder jag varit drogfri (jag kallar det så för socker är en drog för mig) så kan de inte respektera när jag säger: Snälla ta inte fram fikabröd det blir jobbigt för mig!
  Nä, då klassas jag som jobbig och besvärlig. Sen undrar jag, måste man ALLTID äta när man ska ses och umgås? Kan man inte umgås utan fika eller mat? Om man nu bara kommer över någon timma eller två...

  Känner igen det där med mormor/farmorsnacket från min svärmor. Hon säger ofta: F och N förväntar sig fika när de kommer till sin farmor, det hör lixsom till att äta bullar och saft. Jag blir så arg. Jag har sagt vid många tillfällen: Passa på du, för om vi får barn då får du inte ge våra barn sånt varje gång ni ses. Då blir hon skitsur...

  Jag tycker att du ska stå på dig, bara för att de är hos mormor har hon inte rätt överhuvudtaget att ge ditt barn något som du inte vill. Prova med att säga: Vilken del av ordet nej är det som du inte förstår om hon börjar gagga tillbaka...
  Sen ska man självklart inte bli helt manisk när det gäller att dra ner på kollisar och socker till barn, men jag tycker du verkar göra det som känns bra för er. Måste vara fruktansvärt jobbigt att få kritik för att du skickar med ost i stället för frukt på fruktstunderna. Det handlar bara om okunskap och ett invant fel tänkande kring socker och fett. Jag hoppas att jag får vara med om när poletten trillar ner för livsmedelsverket/sjukvården/skolan eller övrigt folk, att socker är farligt och fett är nyttigt. Men just nu känns det som en lång väg tills dess...

  SvaraRadera
 3. Min 14-årige son äter LCHF sedan i höstas och först blev bemött med kommentaren att han inte fick ta med sig egen mat och äta (stekta ägg) matsalen. De tom tog ifrån honom hans matlåda. Jag försökte prata med kostchefen men det var ju som att slå skallen i en betongvägg och nej, det fanns ABSOLUT inget dåligt i skolmaten som skulle göra så att min son inte kunde äta den, enligt henne. Hade jag talat om att han var vegetarian så hade han fått vegetarisk kost vilket inte är någon sjukdom som är en anledning men om man får magkatarr som 13-åring, slutar äta gluten, kolhydrater och socker (plus allt annat dåligt) - då är det inte tillräcklig orsak. Numera äter han bara hemma men tar sallad och det protein som serveras i skolan. Skolan håller tyst och kommentrar inte längre i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad är det för jäkla idioti?

   Det är ju helt sjukt: hade man varit glutenintolerant, laktosintolerant eller allergisk så är det inga problem. Jag anser dock magkatarr vara en anledning till att få specialkost, varför ska han äta mat som förvärrar hans symtom? Hur dumt får man resonera ibland egentligen??

   Radera
 4. Spontant:

  - Det är oetiskt att förvägra barn som de får stabilt humör av, alltså ska de få bra mat av etiska skäl
  - "Som alla vet är LCHF en sekt, och som den sektanhängare jag är, är jag noga med att följa sektens bud. Alltså ska mina barn slippa kolhydrater, margariner och avmagrade produkter av religiösa skäl" :P

  SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...