tisdag 18 september 2012

Personligt experiment

Bild lånad från Allt om lchf
 
 
 
Jag har fått ett ryck och gett mig på ett test. Jag har lurat ett tag men fegat eftersom jag inte är så förtjust i detta med att ha koll eller väga eller mäta. Begränsningar har jag svårt för. Men, igår slog jag slag i saken!
 
Tanken är att jag ska testa på att äta strikt lchf, det vill säga max 20 g kolhydrater/dag, i minst en vecka. Går det bra förlänger jag tiden och kanske, kanske kan jag våga mig på en hel månad? Det återstår att se, jag är bara inne på dag två än så länge. Bara för att se om jag får resultat så vägde och mätte jag in mig igår.
 
Varför gör jag det här då? Jo, av tre anledningar:
 
1. Min nyfikenhet. Jag har under mina tre år på lchf ätit strikt omedvetet någon dag hit eller dit men mer än så har jag inte haft koll. Det var första gången igår som jag vägde min mat och kunde snabbt konstatera att det blev mycket mat. Jag, som i normala fall, anser mig äta ganska mycket mat fick nu en riktigt bastant portion på min tallrik. Det här med ögonmått är inte en av mina bästa förmågor och jag inser vikten av att väga sin mat om man är osäker.
 
2. Ska jag, som kostrådgivare, rekommendera en kommande kund strikt lchf vill jag själv veta och känna hur det känns. Nu kommer jag säkerligen inte känna av några kraftigare omställningsbesvär som en kolhydratätare lär göra vid kostomläggning men jag räknar ändå med att några omställningssymtom kommer. Jag vill känna vad strikt lchf kan göra med kroppen. Jag gör inte detta för att gå ner i vikt, jag vill testa och känna hur det känns att äta strikt och hur jag mår både psykiskt och fysiskt.
 
3. Hur presterar jag rent träningsmässigt? Kommer jag orka? Ha mindre ork eller kanske till och med mer ork? Kommer jag märka några kroppsliga resultat och i så fall, vad?
 
 
Med andra ord, ren nyfikenhet. Jag har fått till mig information från två läger i hur jag bör äta och träna för att nå resultat. Ena lägret sa strikt lchf och tung träning. Andra lägret avrådde från diet och istället äta mer kolhydrater för att kunna bygga muskler och i så fall ha diet längre fram. Jag ogillar starkt ordet diet ska tilläggas. Det känns så ... tråkigt och förbaskat jobbigt. Med ordet diet kommer restriktioner och det har jag svårt för. I alla fall, båda lägren är på samma linje gällande träning: jag behöver träna tungt för att bygga muskler och det är även jag införstådd i. Men, nu vill jag, av ren nyfikenhet, köra strikt för att se vad det kan ge med sig så den linjen kör jag på nu. Kanske passar det mig ypperligt, kanske passar det mig inte alls? Det återstår att se.
 
På Helenes baksida på Facebook ska jag försöka lägga ut fördelningen jag får varje dag så är du nyfiken på den får du kika in på min Facebook - sida :-) För att kolla min fördelning använder jag mig av appen Shape up. Den tycker jag ska äta en himla massa kolhydrater, det tycker inte jag ;-)
 
 


3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Vad spännande att läsa! Ser fram emot att få höra mer om detta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utmaning, jag som är dålig på det här med självdisciplin ;-)

   Jag lovar att återkomma med en utvärdering!

   Radera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...