söndag 27 januari 2013

Fröknäcke

Jag har länge, väldigt länge, varit nyfiken på att baka fröknäcke men så. En massa frön liksom? Det gillar inte jag. Den senaste tiden har det ploppat upp både bilder och inlägg från vänner och i forum på Facebook där de gjort fröknäcke om och om igen och alla har kommenterat hur ofantligt goda de är. En hög människor kan väl inte ha fel eller hur? Jag blev mer och mer sugen, stötte på ett recept på Birgitta Höglunds blogg som jag utgick ifrån. Skillnaden är att jag saltade smeten mer och hade inget flingsalt ovanpå samt att jag la till 1 dl pumpakärnor. Vad blev resultatet då? Jo ni. Alla hade rätt! Fröknäckena är livsfarligt goda! Jag kunde inte sluta äta och knaprade nästintill i mig hela plåten själv. Nu har jag gjort en laddning till och gissa vem som småäter? En hit och en dit. Dessa med bara Bregott på är rackarns goda men de är minst lika goda till ostbrickan och är ett betydligt bättre alternativ än de vanliga vetekexen och rånen som förekommer. 



Ingredienserna


Fröblandningen


Hela fröblandningen blandad


Utfördelad fröknäcke


På väg in i ugnen


De här borde ha varningsetikett!



Efter ugnen


Fröknäcke 1 plåt

1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
2 msk Pofiber
1 msk fiberhusk
½ dl kokosfett
2½ dl kokande vatten
1-2 tsk salt (beroende på hur salta du vill ha kexen)


  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Koka upp vattnet med kokosfett i.
  • Häll vätskan över fröblandningen och rör om ordentligt.
  • Smaka av utifall du behöver mer salt.
  • Låt svälla en stund.
  • Fördela ut fröblandningen tunt på bakplåtsklädd plåt. 
  • Grädda 45-60 minuter i 150 grader.
  • Efter ca 45 minuter markerar du rutor i fröknäcket med degskrapa. 
  • Låt stå 15 minuter till. 
  • Sänk temperaturen till 50 grader och låt torka några timmar till. 
  • Knäcket ska vara torrt, inte segt. 

Jag lät mitt knäcke stå i 150 grader i 1 timme, jag markerade då ut rutor, tog bort kanterna som redan var torra och lät de som fortfarande var sega stå i 50 grader ett tag till. 

Energivärdet på hela satsen är följande:

Kolhydrater: 17 g
Fett: 92 g
Protein: 49 g
Kcal: 1126

Jag får ut ca 24-27 rutor/plåt. 

5 kommentarer:

  1. Tack för att du delar med dig av mitt recept. Kul att höra att du tycker om det också :) Men ät försiktigt, kan vara beroendeframkallande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag fått dit länken också som jag lyckades glömma förut :-)

      De är verkligen beroendeframkallande! Dina pepparkakor var det men de här är riktiga värstingar i att vara goda! :-)

      Radera
  2. Helt enig, dessa är supergoda, men som sagt beroendeframkallande. Jag skulle ha bakat en ny laddning igår men avstod :-)

    Susanne

    SvaraRadera
  3. Ja, livsfarligt med sådant knaprande... jag överäter lätt på sådant! ;)
    Ha en toppen måndag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
  4. Hur lätta som helst att överäta!!!
    Gäller att ha ngt bra på ;) tonfisk/äggröra passar mig bra o då blir jag nöjd :)

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...