söndag 10 februari 2013

Hormonanalys

Efter att jag läst Mia Lundins bok Kaos i kvinnohjärnan kände jag mig träffad och kontaktade Therese Renåker, en mina lärare på mf Hälsoutbildning, och bad om råd. Kan det vara så enkelt att det är progesteron som fattas mig? Therese tipsade om ett hormontest och jag bestämde mig för att göra det, det kostade lite mer än 1100:-. Testet skulle göras (om jag inte minns helt galet) 19 dagar efter mens och under vissa tider på dygnet. Saliv spottades i små rör. När detta var klart postades det iväg till USA och jag inväntade svar. Therese hörde av sig och mailade ut svaret till mig så jag kunde titta när hon grundligt gick igenom resultatet via telefon. 

Jag visste nästan redan i förväg vad som saknades mig men det var ändå skönt att få det bekräftat. Texten förklimakteriet kändes dock sisodär att läsa ... Som ni ser nedan ligger jag lågt på totalfördelningen av E-hormonerna samt progesteron (blå pil ner). Tillskott av bioidentiskt progesteron kan hjälpa till att höja funktionen för E-hormonerna så ett nytt test framöver vore vettigt att göra. 


Jag har nu testat bioidentiskt hormon i 11 dagar och nog märker jag en liten skillnad även om det finns irritation kvar. Jag pratar självklart om PMS som uppkommer innan mens. Jag har blivit hjälpt till viss del av lchf men märker själv att det saknas något. Humöret är ändå inte stabilt och ragatan Eva kommer ut titt som tätt. Det gillar jag inte och det är inte jag som styr. Att känna att jag inte har kontroll och blir ilsk för absolut ingenting är ingen höjdare hur gärna jag än vill behärska mig. Mer utvärdering får komma längre fram men är du som jag, lider av PMS, kan jag varmt rekommendera att göra ett hormontest samt läsa Mia Lundins bok!


6 kommentarer:

 1. Spännande! Jag var på hennes föreläsning på hälsomässan-11 och det var jätte intressant.En kompis till mig äter bidrottninggele tabletter och hon tycker det hjälper mot hennes pms..men jag har inte testat det själv.Ha en fin dag!
  mvh Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Therese är jättebra att lyssna på! Förra året var jag på hennes föreläsning Hormonhicka och den borde både män och kvinnor lyssna på. Jag undviker tabletter numera eftersom jag testat det mesta mot PMS tidigare utan resultat. Någon förändring i början inbillade jag mig att det blev men sen var det likadant igen. Bortkastade pengar kan jag konstatera. Det bioidentiska hormonet jag tar nu lever upp till mina förväntningar än så länge :-)

   Radera
  2. Vad bra att du verkar ha hittat något som funkar. Jag menade Mia Lundins föreläsning,jag var lite otydlig där.Therese följer jag på krg :-)

   Radera
  3. Ah, nu när jag läser igen kopplar jag lättare att det var Mia du lyssnade på :-) Henne skulle jag också vilja lyssna på någon dag!

   Radera
 2. Alla tjötar om hormontest men ingen säger VART DE GÖR det ??? snälla tala om vart man kan gör ett pålitligt hormontest ?? det finns många bluffmakare därute som bara vill sälja massa skitprodukter och då hittar fel som inte finns tyvärr :(

  VH maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt Maria men jag har HELT missat din kommentar!

   Jag gjorde mitt hormontest via Therese Renåker och Kloka Råd. Om du klickar på hennes namn uppe i inlägget så kommer du till hennes hemsida.

   Radera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...