onsdag 17 juli 2013

Bygg din egna TRX

En arbetskollega till mig skrev att hon hade tränat med sina snören och jag kommenterade att jag också vill ha ett par snören varpå hon länkade till militärmammans blogg och detta inlägg

Hemmagjord TRX och hur man enkelt kan göra sin egna TRX. Sagt och gjort. Dagen efter åkte dottern och jag till Biltema och inhandlade material. Kostnaden för mitt hemmabygge blev 110:-
 
I länken gör Militärmamman ett rep att ha fötterna i. Jag köpte en fenderlina (osmart) och det gick inte att göra en bra knop av den linan då ytterhöljet var av polyester så knopen gled upp. Jag använder handgreppen även till fötterna och det funkar precis lika bra.
 
Du behöver:
 
2 spännband på 3 m
1 spännband på 2 m
2 bitar vattenslang som handtag
(Har du ont i händerna eller får ont i händerna skulle jag rekommendera hårdare handtag i plast då handtagen av vattenslang är mjuka och "viker ihop" sig vid träning)
1 karbinhake som håller din vikt
Eltejp
Rep (om du vill ha fästen till fötterna)

 
 
 
Material till TRX.
På bilden ser du fenderlinan till vänster och den använde jag inte.
Vill du ha rep att ha fötterna i så rekommenderar jag ett rep som inte glider upp när du gör en knop.Gör en ögla i vardera ände av spännbanden på 3 m.
 

 
Trä i handtagen i andra änden.
 
 
 
Gör handtagen triangulära och fäst ihop med en knop.
Vill du ha rep till fötterna trär du i dem här också och fäster ihop med en knop.
Jag gjorde en pålstek.
Instruktion finner du här
 
 
Klipp av stumpen som blir kvar och linda knopen med eltejp.
Har du rep till fötterna lindar du även repen för bättre hållbarhet.
 

Sätt öglorna på 3 meters-spännbanden i karbinhaken.
Gör en stor ögla av 2 meters-spännbandet och sätt i karbinhaken
 

 
Din TRX är färdig att användas!TRX står för Training Resistence eXercise och passar alla, från nybörjare till elit då du enkelt anpassar övningarna efter dina förutsättningar. Du använder din egna kroppsvikt som motvikt när du tränar och kan enkelt göra det tyngre eller lättare genom att flytta dig närmare eller längre ifrån. Fördelen med TRX är att hela kroppen involveras och framför allt bålen (core) då TRX är lite instabil vilket gör att du måste arbeta med kroppen för att hitta balans. Bålen är med i samtliga övningar du gör med TRX. Du tränar balans, styrka, flexibilitet, koordination, kondition, explosivitet och självklart även bålstabilitet med TRX. Du har antingen händerna i handtagen och fötterna i backen eller tvärtom i övningarna.

En TRX är väldigt användbar och när jag sökt tips på övningar på youtube har jag läst att det finns runt 300 olika övningar att göra med en TRX. Ett mångsidigt redskap med andra ord!


Här har du tips på de 25 bästa övningarna med TRX

2 kommentarer:

  1. Smart!! Kanske skulle slå till på ett hemmabygge....lr se om gekås får in igen ;)

    SvaraRadera
  2. Kul att du med hittat det fantastiska o enkla träningsredskapet! Tack för länk och träna hårt!

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...