fredag 4 augusti 2017

KonMari - metoden

Att vara med i olika grupper på Facebook leder en ibland in i andra grupper. Ibland blir det missmatch och ibland hittas det hem direkt. Jag stötte på något om konmari, sökte, gick med, läste och blev inspirerad.

Att rensa, sortera och organisera enligt Marie Kondos metod, KonMari, kräver helst att man läser hennes bok. Det handlar inte om minimalistisk levnadssätt eller rensning utan snarare att gå igenom allt kategoriskt. Vi alla är säkert vana att rensa garderob, förråd, kök, garage, skåp och så vidare men enligt KonMari ska allt rensas enligt kategori och gå igenom vad som glittrar för dig eller ger sparkjoy. Kort och gott: kläder som ger dig glädje ska behållas. Att behålla kläder för att de är bra att ha eller tanken på att man ska gå ner i vikt är inget som skänker glädje och ska tackas av och skänkas/säljas vidare. Enklast är att börja med böcker så efter att jag studerat vår bokhylla, sorterat bort det som inte ger mening och organiserat enligt färg hamnade två papperspåsar till återvinning på tippen.

Efter detta gav jag mig på att organisera dotterns byrå. Kläder vikas på ett speciellt sätt, tanken är att kläderna ska kunna stå själva. Googlar du på Marie Kondo, konmarimetoden eller konmari vikning, finns det massor av tips och filmer på nätet. När jag var färdig blev det inte bara mer överskådligt, jag fick även mycket plats över och nästan tre lådor tomma. Dottern ropades in och hon fick en genomgång i hur hon ska ta sina kläder för att inte röra till ordningen. Hon gillade det, tyckte det var fint och redan nästa dag utbrast hon:

"Mamma, vad mycket lättare det är att se mina kläder!" 

Sonens garderob är också organiserad och även han gillar upplägget i att det är lättare att se och ta sina kläder. Jag la ut en film på instagram efter genomgång av dotterns byrå, flera blev inspirerade och organiserade. Sonens garderob har jag ingen bild på och nedan ska ni få se min garderob. Min och makens garderob är under snedtak och bakom spegeldörrar. Vi har inte fått till en bra lösning på vår garderob och det är oftast ett smärre kaos där jag rensat upp med jämna mellanrum och efter hand har kläder mer eller mindre kastats in och kaoset är åter. Fördelen med skjutdörrar är att man kan dra igen och man slipper se oordningen men hur jag än försökt organisera och rensa så har jag aldrig blivit nöjd. 
Alla träningskläder och några t-shirts utplockade. Den tomma plastbacken har jag inte haft innan. 
Här har jag börjat vika in mina träningströjor i plastbacken. Tidigare har de legat staplade på varandra i det tomma utrymmet på hyllan. Mina träningsbyxor och linnen har legat staplade på makens skolådor som har stått bredvid träkorgen. Skolådorna la jag över på hans sida.
  


Efter.


Här har jag kortat upp nätkorgen vid sidan som hängt längre ner och varit i vägen för mig. Varför jag/vi inte kortat den innan vet jag inte. Översta utrymmet har aldrig använts men varit i vägen i alla år för mig. 

I hyllorna är det inte vikt enligt konmari eftersom jag inte hade lådor men här har jag ändå bättre koll. I plastbacken återfinns alla mina träningskläder utom träningsstrumporna som är utsorterade i kanten på träkorgen. Nu ser jag alla t-shirts, byxor, linnen, sportbh och jag slipper plocka fel strumpa var gång eftersom alla strumpor legat i en och samma korg tidigare. Mina t-shirts har staplats i träkorgen.

Hyllan bakom träkorgen innehåller mina strumpor och mina cykelkläder som tidigare knölats in bakom alla kläder i hyllorna. De har nu vikts och fått en egen låda. Cykelbyxorna fick inte plats i skokartongen så de veks ihop bakom. Strumpbyxor och tunna strumpor plockades bort och hamnade i två av de mindre små lådorna som blev tomma i dotterns byrå. Underkläder och strumpor har jag inte gett mig på att vika.  
Efter att ha gått igenom min garderob blev det lite utplockat. Kläder som inte använts på flera år och kläder som är för små skänktes vidare och jag kände mig väldigt mycket lättare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...