fredag 27 juli 2018

För miljön

När jag var yngre reflekterade jag inte i miljöfrågor eller brydde mig värst. I takt med att jag blivit äldre, läst mer och satt mig in i saker har intresse, medvetenhet och kunskap ökat och jag tänker annorlunda och fortsätter lära mig. När jag stötte på artiklar och reportage om hormonstörande ämnen i plast har jag tänkt om mer och försöker plastbanta hemmet så gott det går. En favoritbutik på nätet är Jordklok och därifrån kommer vad ni ser på bilden nedan. Ett durklsag i metall, tvättnötter och tygpåsar. 

Det tidigare durkslaget från Tupperware kommer slängas till återvinning. Sakta men säkert försöker jag ersätta plast, främst i kök mot trä, glas, metall och porslin samt utrensning av barnens leksaker. De flesta fynd gällande förvaring till köket fyndas på loppisar. Tygpåsarna ersätter alla plastpåsar från affären till frukt och grönt. Jag valde strl M och blev positivt överaskad i hur mycket det ändå fick plats i dem. Tvättnötter köpte jag ett startpaket av för ett tag sedan och köpte nu till mer. För att ersätta sköljmedel gör jag ett eget av ättika, vatten och eterisk olja: 

2 dl ättika 24%
5 dl vatten
10-15 droppar eterisk olja
Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra mycket. Ett museumbesök under semesterresan gav en bra tankeställare och i flödet på facebook syns mer och mer filmer, bilder och klipp om plastdränkta stränder och sjöar. Skrämmande.
Toalettpapper            2-4 veckor
Tidning                        6 veckor
Bomullsrep                  1-5 månader

Äppelskrutt               2 månader
Pappkartong             2 månader
Mjölkkartong           3 månader
Ullstrumpor             1-5 år
Cigarettfimp              1-5 år
Plastpåse                  1-20 år
Tuggummi                20-25 år
Plastmugg                 50 år
Aluminiumburk         200 år
Engångsblöja             450 år
Pet-flaska                   450 år
Fiskelina                    600 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...