måndag 1 februari 2010

Lembasbröd

Jag hänger i en lchf-tråd på Familjeliv och några rekommenderade Lembasbröd. Jag är väldigt skeptisk till bröd sen jag gjorde Oopsies och något sesambröd. De föll mig inte alls i smaken och slängdes till fåglarna. Så kom vi till det ständiga problemet: vad ska vi äta till kvällsmat?? Inget uppe ur frysen, ägg lockade inte och fantasin var väck. Äh, jag testar. Skulle det smaka päcka får det bli en rostmacka. *visslar*

Jag googlade på Lembasbröd och fann detta recept på kolhydrater.ifokus.se från signatur frukaos. Jag rotade fram ingredienser och har ett svagt minne om att jag ska ha fiberhusk hemma men var den har gömt sig är en gåta. Det fick bli kruskakli, sesamfrö och linfrö istället.

Det här brödet är det godaste jag smakat än så länge i lchf-väg! Maken började äta innan mig och jag studerade hans ansiktsuttryck. Inget spott och fräs, han tuggade på och sa att det var gott. Dags för mig att testa. Ja, tänka sig, det smakade gott och det smakade grovt bröd! Jag är rätt kräsen i maten så det är riktig sanning när jag säger att det var gott. Detta kommer jag göra igen men till nästa gång ska jag ha i lite mer anis. Jag kan även meddela att ett sådant här bröd (jag delade det på mitten) räckte för att få mig mätt ... jättemätt!


På väg in i ugnen

Ute ur ugnen

Mums!!

Lembasbröd

Jag använde detta:
Lembasbröd
3 ägg
3 dl riven ost
3 msk majonnäs
2 dl kruskakli
½ dl sesamfrö
1 dl linfrö
1 msk anis
Blanda ägg, ost och majonnäs och häll ner torrvarorna sist. Jag mixade sesamfrö, linfrö och anis fint. Degen ska inte bli hård utan mer hålla ihop. Testa dig fram med torrvarorna! Jag gjorde 4 st, lite småkladdiga att forma och de blev lite större än min handflata. Grädda i 225 grader tills de ser ut som bruna tekakor, ca 11 minuter. Gräddas de för länge kan osten brännas och de smakar bränt istället.
Torrvaror att ha i efter smak: Kruskakli, sesamfrö, linfrö, fiberhusk, psylliumfrö, brödkrydda o.s.v. Ha koll på att det inte drar iväg med för mycket kolhydrater bara!

5 kommentarer:

 1. Hej, Jag tittar in och läser din blogg emellanåt, hittade hit när jag var ny lchf:are. Jag bakar ofta lembasbröd och tycker det är toppen! Min favorit är att mala mjöl av lika delar solrosfrö, linfrö, sesamfrö och fibrex. Ta sen ca 4-5msk av detta tillsammans med 3msk fiberhusk. Det blir jättegott! Det senaste har jag också kryddat med basilika och mynta, något som också förhöjer smaken bra! Om man inte vill ha en leverpastejmacka vill säga...
  Tack för en bra blogg!
  //Lina

  SvaraRadera
 2. Lina: Tack! Men alltså, du har ju bara i 4-5 msk och 3 msk fibrex, jag har ju haft i massor till skillnad mot dig ... Vad är fibrex föresten??

  /Heléne

  SvaraRadera
 3. Jag tar 4-5msk av min "mjölblandning" ( malda solrosfrö, sesamfrö, linfrö och fibrex)+ 3msk fiberhusk och det blir en ganska kladdig deg men helt formbar. Tar i mer om jag vill göra "ciabatta-form", mindre om jag vill göra tekakor. Hemligheten ligger i fiberhusken tycker jag. Om smeten får stå en liten stund sväller husken och smeten blir till deg. Men förväxla inte fiberhusk och fibrex! Fibrex ser ut som havregryn men är rester av sockerbetor om jag inte minns fel. Du hittar det på samma ställe som fiberhusk, dvs bland glutenfria mjöl.Du kan säkert ersätta en del av din kruskakli med husk och ändå få en deg som går att jobba med. Testa och se. Jag har förresten också i lite bakpulver, ett rågat krm.
  //Lina

  SvaraRadera
 4. Ok, tack så mycket! Jag läste att fiberhusken ska/kan behöva dra till sig lite så då stämmer det som du skriver. Blev lite orolig eftersom jag har enorma mängder jämfört med dig :-) Jag får kolla bland hyllorna nästa gång jag ska till affären!

  /Heléne

  SvaraRadera
 5. Hej! Är det här orginalreceptet som alverna kom på? Eller är det någon billig hob-variant?

  /Intresserad

  SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...