Denna gång blev det inte bearnaisesås som testkördes utan hollandaisesås. Grunden är densamma bara att smaksättningen är annorlunda. Hur gick det då undrar ni? Vi kan väl säga så här: vad har jag fegat för? Det var busenkelt, klart på 10 minuter från skratch och en himlans god sås blev resultatet! Dagen efter gjorde jag ny sås (den har en tendens till att ta slut). Lika busenkelt då.
Hollandaisesås 4-6 portioner
Räkna 1 äggula och 100 g smör/person
4-6 äggulor
400 g smör
Reduktion
15 krossade vitpepparkorn
½ gul finhackad lök
1 msk dragon
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
Smaksättning
pressad citronsaft
salt & peppar
Koka ihop reduktionen så hälften kvartstår. Smält smöret. Lägg äggulorna i en tjockbottnad kastrull. Ställ kastrullen på lägsta plattvärme (testa dig fram!) och sila över reduktionen. Vispa hela tiden. Gulorna ska inte koagulera utan bli fluffiga och sedan tjockna. Jämför motståndet med majonnäs-hälften så tjock ska det bli. Ta kastrullen av plattan och droppa sakta ner det smälta smöret. Fortsätt droppa och tillsätt i snabbare takt vartefter. Vispa hela tiden! Skulle såsen skära sig kan man tillsätta en isbit och fortsätta vispa tills såsen binder sig. Smaka av med salt och peppar.
Just det, glömde: Gjord sås kan skära sig om man värmer upp den igen så det är en fördel att äta överbliven sås kall.
Detta ska verkligen testas...
SvaraRaderaFår bli i veckan till torkfilen som ligger i frysen...