måndag 11 oktober 2010

Lembasbröd igen

Lchf-tråden på Familjeliv är en höjdare! Vad skulle jag göra utan alla råd, tips och receptdelande jag får från de andra? Signaturen Linda1976 delade med sig av hur hon gör sina Lembasbröd. Jag var först skeptisk till "degen", den innehöll ju ingenting som höll ihop smeten. Nåja, testa måste man göra innan man dömer ut något så igår slog jag ihop en smet. Jag klickade ut 6 rundlar och smällde in i ugnen. Kollade till dom en stund senare och fick en chock! De hade ju svällt ut över hela plåten! Sickna dasslock. Igår kväll tog jag ett bröd till kvällsmat (ja, jag är ju lat) ihop med en kopp te och kokosfett. Det här brödet tilltalar mig mer än det bröd jag gjort innan. Det blev mjukare, fluffigare och inte så kompakt som det jag tidigare testat. Maken tog brödet till frukost och han föredrar de andra bättre, eller som han själv sa "Jag måste väl vänja in?". Vad gör man inte för sin älskling? Jag får väl fjäska och baka de förra till honom och de här till mig framöver?



Smakar som en vanlig grov smörgås men mättar betydligt mer!



Lembasbröd 6 st


4 ägg
5 dl riven ost
3 msk Philadelphiaost
1 tsk bikarbonat
0,5 dl linfrö
0,5 msk brödkrydd
salt efter smak (kan uteslutas)



Jag fick en kommentar om att det var alldeles för salt. Jag kör lite på känn när jag lagar mat så jag försöker uppskatta mängd av det jag använder och jag använder saltkvarn så jag uppskattade saltmängden till 1 krm vilket tydligen var på tok för mycket. Hoppas ingen annan har fått sina Lembas toksalta! Nu har jag ändrat i receptet.

Mixa linfrö fint. Blanda ihop allt och klicka ut på bakplåtsförsedd plåt. Grädda i ugn 220 grader i ca 15 min.
Jag roade mig med att räkna ut hur mycket kolhydrater de innehåller. 5 dl ost vägde 180 g = ca 3 g kolhydrat (1,5 g/100g). Philadelphiaosten vägde 60 g = ca 3,2 g kolhydrat (3,2 g/100g). Eftersom jag avrundade uppåt innebär det att varje brödbit innehåller mindre än 1 g kolhydrat. Det tycker jag är rätt schysst!

6 kommentarer:

  1. Har hamnat på din sida igen för inspiration och nya tag :). Undrar hur många gånger man börjat egentligen?
    Nåväl, längre ner på sidan så finns fiberhusk med i detta recept men inte i detta inlägget?
    Sen undrar jag var du köper Sukrin till dina kokostoppar? Måste bara testa...perfekt ju!

    Stor kram o fortsätta peppa mig!
    //Bella

    SvaraRadera
  2. Kul att jag kan vara inspiration! Tänk om jag kunde inspirera mig själv lite bättre *visslar*
    Jag fick detta recept från familjeliv utan fiberhusk. Det är även mer ägg och ost i denna. Den med fiberhusk tycker jag blir lite knastrig och det tyckte jag inte dessa blev. Själv föredrar jag dessa, de var mjukare. Fiberhusk går säkert att ha i om man vill det, man får testa sig fram :-) Sukrin köpte jag via www.lchfbutiken.se.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Kanske på tiden jag skriver nåt i din blogg (och inte bara på familjeliv)eftersom jag är här och snokar hela tiden.
    Har du provat att inte mixa linfrönen/sesamfrönen?
    Jag mixar dom inte alls utan har dom i hela. jag gillar grova lite "stabbiga" bröd, och är dessutom för lat för att mixa/mala.

    Hur tänker du kring högtider som födelsedagar och jul?
    Jag funderar på att ge mig själv "ledigt" på min födelsedag (Fyller 30) och sen över jul, men det kanske är jättedumt?

    Ny vecka, nya tag. Nu kämpar vi på!

    SvaraRadera
  4. Hej :-)

    Jag föredrar att mixa linfrön, gillar dem inte riktigt när de är hela.

    Högtider gör jag som så att jag äter det jag vill äta OM jag är sugen men försöker göra smarta val, en tårtbit, en kaka osv. Jag behöver inte ta mycket bara för att. Oftast mår jag inte bra om jag vräker i mig så då tar jag det lite lugnt. Till jul t.ex äter jag inte Janssons om jag inte är sugen. Bara för att det finns behöver jag inte äta det. Jag älskar lax så på julbord blir det mycket sånt och köttbullar och skinka :-)

    Så, jag äter det jag är sugen på och inga jättemängder. Tycker du gör rätt som tar ledigt på din dag. Smällen kan man ta sen :-)

    SvaraRadera
  5. Jag testade receptet men det blev ju toksalt. :( Jag som var så sugen på bröd.. Ska testa igen och då dra ner på saltet.

    Ps. Använder krossade linfrö på påse, jag fattar inte hur man krossar dem annars. Hur gör du? Ds.

    SvaraRadera
  6. Sen uppdatering, förlåt ...

    Krossade linfrön går väl alldeles utmärkt! Jag mixar hela linfrö i en mixer (Magic Bullet).

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...