måndag 20 juni 2011

"Fetmaoperation kan bota diabetes"

Det var rubriken i dagens Motala tidning. Forskare ska studera hur det kommer sig att gastric bypass-operationer kan bota patienter med diabetes typ 2. I studier för 10 år sen visade att 80% av patienter med typ 2 diabetes blev friskare efter att de genomgått magsäcksoperation. Till en början trodde man att den långsiktiga viktnedgången och ändrade kostvanor gjorde patienterna friskare. På senare år har läkarna märkt att 85% av patienterna tillfrisknar tämligen omedelbart. Fenomenet är outforskat och en förklaring till att att det inte uppmärksammats kan vara att läkarna inte letat efter denna effekt.

En Luleåbo på 62 år har haft diabetes sen 1985. I mars genomförde han en magsäcksoperation och kunde efter det dra ner på insulindoserna rejält. Han har gått ner 30 kilo från startvikten 175 kilo och mår bättre tack vare viktminskning och förbättringen av hans diabetes, även om den inte är helt borta. Han säger att det vore väldigt intressant att veta vad som kan minska insulindoserna.
(Är inte det ganska uppenbart? Viktminskningen till exempel.)

Omkring 200 patienter och 30 grisar ska opereras för att se vad som botar diabetessjuka. En teori är att operationen påverkar ett hormon i magtarmkanalen, en annan att det är det förändrade blodflödet. Diabetes är en av de snabbats växande folksjukdomarna. 350 000 lider av den varav 300 000 har typ 2. Diabetes ökar och går neråt i åldrarna.
Själv undrar jag: kan inte läkare och forskare testa lågkolhydratkost på sina patienter innan de ger sig i akt med att operera? Visst är det jättebra att många tillfrisknar så fort men mig veterligen uppnås samma resultat även på lågkolhydratkost. Är inte det att föredra? Naturligt tillfrisknande via kosten före en klinisk operation? Det verkar som att få en magsäcksoperation är lika lätt som att operera bort ett födelsemärke idag. Skrämmande. Och, en annan undran jag har är: vet man på sikt hur en magsäcksoperation är för kroppen?

2 kommentarer:

  1. Uch sådant där är vara läskigt att läsa. Förstår inte varför man ska behöva operera bort magsäcken för att bli av med diabetesen när det går alldeles utmärkt att bara byta till lågkolhydratskost ;P

    SvaraRadera
  2. det är ju läskigt att folk bara vågar göra operationen och sen känns det ju lite oansvarigt av läkarna tt inte varkligen hjälpa sin patienter till max innan det överhuvudtaget blir tal om op!
    kurator och en BRA dietist skulle alla få tillgång till när dom behöver det som mest!!!

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...