onsdag 29 augusti 2012

Gluten och mejerifri tortillia

Igår fick barnen välja middag. Tacos. Vad gör man inte för sina små liv egentligen? När allt var klart kom jag på en tortillia från Ryskadockor och fick för mig att testa. Sagt och gjort, ingredienser rotades fram och jag satte igång. 20 minuter senare hade även jag ett tortillia till min tacos. Så här i efterhand kan jag konstatera att jag ska göra tortillian cirkelformad och inte rektangulär och aningens tunnare.

Brödet var helt perfekt! Det var lätt att göra, det gick snabbt och det höll ihop fint. Att det var mättande behöver jag nog inte säga. Dottern gillade detta bröd. Sonen luktade, tog en tugga och spottade ut. Han smakade i alla fall. Alltid något ;-)



Gluten och mejerifri tortillia
 
4 ägg
1 dl vatten eller majonnäs
0,5 dl fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1-2 krm salt
  • Vispa ihop ägg och vatten (eller majonnäs)
  • Tillsätt de torra ingredienserna
  • Låt svälla ca 10 minuter
  • Sätt ugnen på 120 grader
  • Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.
  • Häll ut lite olja på vardera och gnid in.
  • Blanda degen på nytt och dela i 4 delar.
  • Olja in dina händer och rulla degarna till bollar, platta ut med dina händer eller kavla ut.

Nedan har jag beskrivning på hur man oljar in två bakplåtspapper och kavlar. Det är lite meckigare och tar längre tid. Själv oljar jag in handflatorna, tar en handfull smet, rullar i händerna och plattar ut dem på plåt.



 ¨
Ingredienserna
 
 
Blandad deg
 
 
Oljat bakplåtspapper
Häll ut olja på ett papper, lägg på det andra och tryck ut med händerna så slipper du kladd
 
 
Deg redo att kavlas ut
 
 
Utkavlad
Ungarnas kavel på bilden ovan var perfekt ;-)
 
 
In i ugnen i 10 minuter
Gör du brödet lite tjockare kan du behöva grädda några minuter till
 

Färdig tortillia
Snygga till kanterna och skär till önskad storlek.
Av en plåt (jag gjorde halva receptet) fick jag två bröd

7 kommentarer:

  1. ja men visst är det bra recept! Och jag tycker ganska smidigt att göra! Funderar på att använda samma recept till LCHF-pasta, perfekt för mig som undviker mejerier! I det andra LCHF-pasta receptet använder man färskost...
    Tack att du länkade till mig! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett väldigt bra recept som jag kommer göra fler gånger! Idag äter jag tacos på tallrik och det funkar kanon men ibland saknar jag det där med att knöla ihop allt i en tortillia.

      Jag tänkte också på att den måste funka perfekt som pasta, precis som den är! Den pasta jag provat var relativt smaklös (jag gjorde visserligen på creme fraiche) och detta bröd har också neutral smak så vad är skillnaden förutom att denna är mejerifri? Ett bättre alternativ för oss som undviker mejeri med andra ord :-D

      Önskar dig en fin dag tillbaka!
      Kram

      Radera
    2. Håller med! Det receptet kan man absolut använda till mejerifri pasta! :)

      Radera
  2. Vad blir skillnaden i att använda vatten eller majonnäs?

    SvaraRadera
  3. Den frågan hoppas jag att Ryskadockor kan svara på för jag vet inte. Jag har bara gjort med vatten men jag kan tänka mig att majonnäs ger mer smak (och större mättnad).

    SvaraRadera
  4. Jag använder numera majonnäs när jag gör dessa och skillnaden gör lite i smaken samt att med majonnäs blir bröden mer mättande.

    SvaraRadera
  5. Toppen! Ska testas vid tillfälle, kanske redan till årets höjdpunkt - Världens största surströmmingsskiva i Alfta ishall, typ 1300 pers som står på stolarna och sjunger allsång mellan surströmmingstuggorna! hehehe Som LCHF'are gäller det att ta med egen mat. Att "mola" surströmming och hackad gul lök känns inte som en hit, dessa två bör sällskapa med potatis o messmör på ett tunnbröd! Så kallad "klämma". Inte direkt LCHF...

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...