lördag 1 september 2012

Pulled beef

Igår eftermiddag/kväll fick jag ett rejält ryck och lagade mat. Det började lite fint med att husmodern i mig klev fram, plockade in fallfrukt och började koka äppelmos. När det var gjort började jag fundera lite på vad fransyskan i kylen ska användas till. Vanlig gryta äter vi i vanliga fall, kan jag göra något annat? Stek? Nja. Så plötsligt slog det mig och jag sökte recept på pulled pork på google. Jag slängde ut frågor på Facebook om det gick på fransyska också? Jodå, jag fick svar att det funkar när jag hade smällt ihop hela härligheten i en gryta. När det var gjort fixades kvällsmat.

Jag kom på detta väldigt sent, vid runt 18 på kvällen och köttbiten stod i ugnen hela natten så denna pulled beef tog närmare 1½ dygn på sig att bli klar men den blev attans god :-)



 
 
Pulled beef
 
ca 1 kg fransyska (pulled pork: använd fläskkött)
1 lök
2 dl vatten
0,5 dl tomatpuré
2 msk rapsolja eller kokosfett
2 msk paprikapulver
2 msk vitlökspulver eller 3-4 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1-2 msk whisky
  • Blanda ihop vatten med kryddor, whisky och tomatpuré
  • Lägg köttet i emaljgryta, lergryta eller gjutgärnsgryta
  • Skiva löken i stora bitar och lägg ovanpå (lägg även vitlöksklyftor ovanpå)
  • Häll över blandningen över köttet
  • Lägg på ett lock som tål ugnsvärme
  • Ställ in i ugn 120 grader i minst 8 timmar
  • Peta ner löken/vitlöksklyftor från köttet efter 1-2 timmar
  • När köttet är klart tar du två gafflar och delar isär köttet i mindre bitar
  • Ös över vätskan på köttet några gånger under tiden så köttet inte blir torrt 
 
Jag sänkte ugnen till 50 grader under natten. Så här i efterhand skulle jag haft det på högre gradantal, kanske 70-80 grader. På morgonen kändes köttbiten som en gummiboll. Jag höjde till 120 grader och efter 2 timmar delade jag på köttbiten för att kolla så den överhuvudtaget var klar. Genomstekt var den men den fick ligga till sig i 3 timmar till.
 
Att göra pulled beef var himla smidigt trots att det tog tid för mig :-) Det var bara att blanda ihop och ställa i ugnen och det sköter sig självt. 
 
 

 
Redo för ugnen
Jag glömde vitlökspulver i vätskan och strödde på i efterhand
 
 
God natt biffen, vi ses i morgon
 
 
Ca 18 timmar senare och redo att trasas i bitar
 
 
Brunsås med smak av skyn från grytan
 
 
Delat i bitar
 
 
Smaklig måltid!
 
 
Brunsås
 
3 dl grädde
1 dl vatten
1 dl sky från grytan
en klick smör
3 äggulor
svartpeppar
vitpeppar
salt
lite soja för färg
  • Värm upp grädden, vattnet, sky och smör
  • Smaka av med gryddorna
  • Sänk värmen på plattan, det ska inte koka
  • Red av med äggulor till önskad konsistens


8 kommentarer:

  1. Oh, vad gott! Jag har också gjort Pulled kött (på fläsk) en gång! Nästa gång ska jag använda Whiskey som du gjort! :)
    ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maken tyckte det var gott med whisky men nästa gång skulle jag behöva ta lite till för ännu mer framträdande smak. Nu tog jag 1 msk och jag hade kunnat haft i mer. För barnens skull ska nog whisky undvikas då det ger en viss smak som kräsna filurer inte uppskattar ;-) Nästa gång ska jag nog få till det med en fläskbit, den blir garanterat inte lika "torr"

      Önskar skön dag tillbaka!

      Kram

      Radera
  2. Åh det vattnar sig i munnen allt ;)
    Nog dax att göra enb omgång snart....har ju vildsvin i frysen o det borde bli gottigt!

    SvaraRadera
  3. Ser sååå gott ut, och jag som gillar "torrt" kött kör väl på nöt då! Får nog göra det redan imorgon ;-)

    SvaraRadera
  4. Tack för en jättefin blog som jag följer och fått många fina tips.
    Det är måste jag laga. Vad jag antar har du använt otinat kött? Stämmer det?
    Marianne

    SvaraRadera
  5. Men åååh, det där måste jag ju laga! Snygg uppdatering på din blogg! Nu blev jag ännu mer avis!:D

    SvaraRadera
  6. Blogger samarbetar inte som jag vill! Morr :-(

    Marielle: Jag gillar också torrt kött men jag vete 17 om det inte blir godare på fläskkött?

    Mormor Marianne: Ja, jag använde otinat kött. Kul att du gillar min blogg! :-)

    Livsviktigt: Tack, jag tycker justeringarna blev bra också :-) Ja, det här måste du laga, det var riktigt gott! Men, var lite smidigare än mig och få inte för dig att göra det här på kvällskvisten ;-)

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...