onsdag 26 december 2012

Dillkött

Jag älskar dillkött. När mamma gjorde detta när jag var liten skrapade vi rent grytan. Dillkött och sjömansbiff, vi åt tills det var helt slut. Och det är så gott! Sjömansbiff har jag inte gjort på flera år, den innehåller potatis och det går bort. Dillkött däremot har jag gjort några gånger. För ett tag sen köpte jag en skinkstek på Maxi. Den glömdes nästan bort i kylen, annan mat lagades före. Bäst före - datumet närmade sig. Jag får slänga ihop en köttgryta. Men näe ... köttgryta gör jag då och då. Vad kan jag göra nytt?
 
Fram med receptpärmen och bläddra bland köttkategorin. Där kom det fram. ett recept på dillkött från Ica Buffé. Det ska visserligen inte vara skinkstek men vad katten? Vi testar! Sen jag rensade frysen finns det inga dillstjälkar. Purjolök hade jag inte heller. Jaja, det får gå ändå. Och nog gick det bra. Det smakade precis som mammas, som jag minns den från min tid då jag bodde hemma. Skillnaden var att min sås inte blev så tjock som mammas. Jag reder ju inte med mjöl. Sonen vägrade smaka men vi andra åt med god aptit. Det här måste jag göra igen, snart.
 
 
 


Dillkött  4 - 6 personer
 
1½ kg kalv- eller lammkött (här blev det mörad skinkstek)
1 - 1½ liter vatten
10 vitpepparkorn (lägg i tesil)
3 dillstjälkar (om du har)
några nypor salt
1 morot
1 msk smör
2 dl vispgrädde
ca 1 - 2 tsk ättiksprit (smaka av!)
½ dl finklippt dill
vitpeppar, svartpeppar, salt
 
  • Skär köttet i mindre bitar.
  • Koka upp köttet i vatten.
  • När det kokat upp, låt koka några minuter, häll sedan av vattnet, skölj av köttet och koka upp kött och vatten på nytt.
  • Lägg i kryddor, dillstjälkar, smör och morot.
  • Låt koka upp och sedan sjuda 2 - 3 timmar så köttet blir mört. Rör då och då i grytan.
  • Tag ur köttet, vitpepparkorn och morot ur grytan.
  • Häll på grädde i vattnet, låt koka upp.
  • Smaka av med ättiksprit, vitpeppar, svartpeppar och salt.
  • Lägg över köttet och låt koka ihop ca 10 - 20 minuter. 
 
 
 
 

6 kommentarer:

  1. Måste erkänna!! Jag har aldrig ätit dillkött...så det kanske är dax ;)
    Kan väl passa efter all julmat!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det som är så gott! Hur kan du ha missat?

      Kanske dags för en förstagång? :-)

      Radera
  2. Dillkött gjorde min mamma ofta, det är så gott. Undrar varför jag aldrig gjort det själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, ibland vet man inte. Jag gjorde det inte för att jag trodde det var så avancerat och svårt. Det är det definitivt inte :-)

      Radera
  3. Mmm...jättegott!
    Ha en god fortsättning på de fina helgdagarna!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så gott!

      Önskar god fortsättning tillbaka!

      Radera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...