söndag 2 december 2012

Pepparkakor!

I en grupp på Facebook diskuterades jul. Jag stötte på en länk till Birgitta Höglunds blogg och klottrade ner ett recept på glögg samt pepparkakor. Pepparkakorna bakade jag inom några dagar och ja, nog var de goda! Inte så knastrigt krispiga som sockerstinna pepparkakor från butiken är men goda. Jag är nu inne på min tredje laddning pepparkakor och har ökat kryddmängden en aning. De är väldigt goda och riktigt beroendeframkallande med Bregott och ost/färskost på. De borde förses med en varningstext ;-)





Då jag har ökat mängden kryddor i mina så skriver jag Birgittas mått inom parentes.
 
Pepparkakor ca 20 st
 
100 g smör
3 krm malda nejlikor (2 krm)
2½ krm mald kardemumma (2 krm)
2½ krm mald kanel (2 krm)
1½ krm mald ingefära (1 krm)
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung
1 ägg
 

  • Lägg smör och kryddor i kastrull
  • Gör ett hastigt uppkok, rör om väl, låt svalna
  • Blanda ner honungen
  • Blanda mandelmjöl och fiberhusk i bunke
  • Vispa ner kryddblandningen (använd elvisp)
  • Vispa ner ägget
  • Ställ i kylen och låt svälla 30 min
  • Rulla matskedsstora bollar och platta ut tunt på bakplåtspappersklädd plåt
  • Grädda i 200 grader ca 10-12 min
  • Låt svalna på plåt/galler
  • Frys in pepparkakorna och ta fram eftersom, fräscha ev. upp i varm ugn
 

11 kommentarer:

  1. Trevlig första advent!
    Jag bakade pepparkakor igår och visst är det gott med bregott eller ädelost på. :-)

    SvaraRadera
  2. Gott, gott! Måste också baka sådana goda! Receptet låter kanonbra! :)
    Trevlig första advent! :)
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Recept är himla enkelt och smidigt, klart du måste prova :-)

      Radera
  3. Så goda de ser ut! Ser ändå lite knapriga ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här gången blev de faktiskt lite knapriga :-) Jag pratade i telefon så när äggklockan ringde stängde jag av ugnen och öppnade luckan en aning. Under samtalet smäller jag igen ugnsluckan och pepparkakorna är kvar. När jag avslutar tar jag ut plåtarna, de stod väl extra kanske 5 minuter? Undrar hur de blir om de får stå längre?

      Radera
  4. mmmmm dom e goda :P har inte gjort fler än, men kanske idag......

    SvaraRadera
  5. Hej!

    jag ville bara säga att jag hittade din blogg idag via massa andra randomklick på nätet och jag kommer nu börja följa dig. Har redan sett massa recept som skall prövas! :) T.ex vispat smör.. det hoppas jag går hem både hos mig och sambon. Speciellt hos mig.. jag är för beroende av cremé fraiche och grädde när det kommer till såser så det skulle vara kul om man hittade något annat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit :-)

      Jag var också beroende av grädde och creme fraiche men har nu dragit ner på det rejält eftersom jag mår så mycket bättre utan de delarna. Vispat smör kommer säkert falla er båda i smaken men gå inte hårt på kryddningen som jag gjorde ;-)

      Radera
    2. Nja jag gjorde misstaget att exprimentera med kryddorna och ta andra kryddor och det blev inte alls gott haha. Men ska prova igen!

      Radera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...