fredag 5 december 2014

Naturlig smärtlindring med antiinflammatoriska egenskaper

För två veckor sen drog jag på mig en förkylning. För nån vecka sen satte det sig i bihålorna och jag behandlar mig själv med pepparrot och gurkmeja och ingefärsdryck. Vissa i bekantskapskretsen kan se skeptiska ut och undra vad 17 jag håller på med? För egen del föredrar jag naturliga produkter före ett syntetiskt piller. Funkar det då? Ja. 

Känningarna i bihålorna är tyvärr kvar än men jag har inte alls gått på med nässköljningar vilket är av fördel. Ömheten i dem lättar efter intag av drycken. 

Gurkmeja och ingefära är billiga och lättillgängliga. Det funkar både med färska kryddor och med pulver men färsk gurkmeja kan vara svår att få tag på. Köp helst ekologiska kryddor om ni kan. 


Träffa gurkmeja: 

Gurkmeja är ofta en del i ayurvediska örtblandningar men kan lika gärna användas som den är. Gurkmeja är släkt med ingefära. I gurkmeja finns ett ämne, curcumin, som har de främsta medicinska effekterna. 
Gurkmeja är antiinflammatorisk och har antioxidanta egenskaper vilket innebär att gurkmeja motverkar skador på de så kallade fria radikalerna alltså restprodukter från kroppens syreomsättning. Gurmkeja passar därför utmärkt att använda vid inflammatoriska processer i kroppen som vid artrit (ledinflammation) och artros (reumatisk ledsjukdom). 

Gurkmeja innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen samt produktionen av galla som bryter ner fettet i vår mat. 

Gurkmeja har sedan länge använts vid sjukdomar eller åkommor som ledgångsreumatism, dålig matsmältning, dålig cirkulation men även vid förkylningssymtom, menstruationsproblem, på hudproblem och till sårvård.
Ta gärna 1 tsk gurkmeja dagligen som ett antioxidanttillskott och du blandar den enkelt i smoothie, som dryck, i mat eller i yoghurt.  

Träffa ingefära: 

Ingefära är också en ört som ingår i ayurvediska örtblandningar och har många bra egenskaper. Ingefära stimulerar och förbättrar matsmältningen och är bra att ta innan måltid som aptitstimulerare. Ingefära anses ge bättre förbränning i kroppen och hjälper vid illamående bland annat åksjuka och graviditetsillamående. 

Är man förkyld och frusen är ingefära bra då den ökar blodcirkulationen. Ingefära rensar ut slaggprodukter ur kroppen, är inflammationshämmande och därför bra vid ledvärk och annan värk i kroppen.
Ta gärna ingefära dagligen som ett kosttillskott om du har problem med led- och muskelvärk. Gör te på färsk ingefära och drick, krydda maten med den eller använd malen ingefära (ekologisk) och rör ut med vatten och drick som den är om du klarar det då den är ganska stark. Citron kan dämpa den starka smaken. 

Pepparroten då? 

Den ska användas färsk. Du river en bit fint på rivjärn och läger i en kökshandduk. Sen lägger du dig tillrätta i soffan och har handduken över ömmande områden i ansiktet det vill säga: över pannan och ögonbryn, mellan ögonbrynen och näsroten, längs näsryggen samt under ögonen. Det bränner i huden så flytta runt handduken över ömmande områden och för allt i världen: blunda! Riven pepparrot är väldigt stark och framkallar både tårar och rinnande näsa. Proceduren kan behöva upprepas för bästa effekt.  

Gurkmeja och ingefärsdryck med antiinflammatoriska egenskaper

1 portion

1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1 msk olivolja
en gutta nymald svartpeppar
2-3 dl vatten 
Späd efter behov. 

 • Blanda allt väl. 
 • Drick.
 • Späd efter behov. 

Varför ska man ha olivolja och svartpeppar då? Olivoljan hjälper till att ta upp kryddorna. Tar man drycken i samband med mat kan man utesluta olivoljan då fettet i maten hjälper till att ta upp kryddorna. Jag har läst/hört samma om svartpeppar. Kanske funkar det utan? Jag kör med, den stör mig inte. Drycken är inte hejdundrande god så håll andan och drick den fort! När du märker av dess fördelar är den värd lite grimaser.  

2 kommentarer:

 1. Här står en hel del om hälsofördelar med gurkmeja:
  http://gluten-celiaki.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Great post i really appreciate this post it seems that there's a lot of interesting on this site i will bookmark your page for more new updates on your site. keep it up .
  smärtlindring

  SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...