lördag 9 maj 2015

Kopparspiral - den onda spiralen.

Nu blir det ett personligt inlägg så vill du inte läsa bör du sluta nu :-)

Efter första barnet fick jag minipillret Cerazette utskrivet. Cerazette gav mig biverkningar (kraftiga humörsvängningar, personlighetsförändringar m.m.) ganska omgående men på inrådan av barnmorskan skulle jag stå ut minst 3 månader. En vinterdag ringde jag maken och han var tvungen att komma hem. Vad som utlöste det hela vet jag inte men jag grät, sonen grät och jag hade allvarliga tankar på att slänga ut sonen genom fönstret och ut i snödrivorna. Jag var på bristningsgränsen. Maken slängde sig hem. Han fick ta sonen. Jag var i upplösningstillstånd. Efter det slutade jag tvärt med pillren och 2 dagar senare skingrades molnen och jag var mig själv igen. Helt sjukt vad syntetiska hormoner kan göra med en! Jag ville ha kopparspiral men de ville att jag skulle amma klart så istället fick jag Mini-Pe utskrivet, började men slutade igen och stod på mig om kopparspiral. Att sätta in den kändes. Det gjorde ONT! i ca 15 sek sen var det bra. Jag sökte läkarhjälp mot min pms något år senare och fick lyckopiller utskrivet. De hjälpte en aning men det kändes inte ok att ta så jag tog vid behov. Slutade sedan. 


Jag hade spiralen i 2 år, sen skulle vi försöka bli gravida men i samma veva kom jag in på universitetet så 2 månader senare åkte en ny spiral in. Den hade jag i något år sen bestämde vi oss för att försöka bli gravida ändå trots studier. Vi gifte oss, efter 14 månaders försök och en utredning kom en dotter och när hon var runt halvåret skulle en spiral in, läkaren perforerade livmoderväggen, det blev penicillin, inbokning av operation av spiralinsättning med sedering några månader senare och den var på plats.

2012 läste jag till kostrådgivare och det var här jag första gången fick frågan om jag hade kopparspiral och rådet att ta ut den. Jag fattade ingenting, den är ju hormonfri så hur kan den påverka mina hormoner? Den funkar ju bra på mig. Visst, jag blöder aningens mer de första dagarna men jag har ingen mensvärk (om jag inte käkar socker då) men den är ju smidig. Jaja, tanken väcktes men spiralen var kvar. 

Vintern 2012 gjorde jag salivtest och frågan om jag fortfarande hade spiral kom. Ja, det har jag ju. Rådet om att ta ut den kom igen. Vid det här laget hade jag stött på bloggen www.kopparspiral.blogspot.se, läst, prickat in symtom men så ... vad ska man ha istället? Kondom går fetbort. Tanken väcktes än mer men spiralen blev kvar. Jag sökte igen för min pms och fick ett annat lyckopiller utskrivet mot "depression". Va? Tog några vid behov och lämnade sen in för läkemedelskassering. Salivtestet konstaterade att mitt progesteron var i botten. Inte undra på att jag har pms. Började med bioidentiskt progesteron, ProgesterAll och upplevde förbättring men det var inte helt bra ändå. Humöret lyftes en aning men det saknades något. Kopparspiral (och stress) konkurrerar med progesteronet och sjunker progesteronet blir det östrogendominans. 

På hösten 2013 stötte jag igen på bloggen, ventilerade med maken och han tyckte att jag skulle ta ut den om jag ville det men vad ska vi ha istället? Han nämnde vasektomi men shit så definitivt! Oktober 2013 bestämde jag mig efter att jag igen läst på bloggen, prickat in fler symtom. Nu ska skiten ut!

De symtom jag kunde pricka in var: 

Oro/ångest
Trötthet/utmattning
Hjärtkänningar/hjärtrusningar/hjärtklappning
Hjärndimma
Depression
Nervpirr inombords(kändes som vibrationer inuti kroppen)
Irritation
Distansering
Känsla av att vara frånvarande/"utanför" kroppen
PMS
Tryck över bröstet
Vattenansamlingar/svårt att gå ner i vikt
Viktuppgång
Sömnsvårigheter
Misstänkt bakteriell vaginos/konstig doft från underlivet
Mat "fastnade" i halsen (det hände flera gånger på slutet innan uttag och jag fick kräkas upp det som fastnat)

Sagt och gjort. Barnmorskan som tog ut den sa att hon inte anser att det är normalt att stoppa in saker i kroppen och hon trodde inte p-piller var bra. "Det är inte normalt att manipulera våra kroppar, vi ska funka av en anledning." Vi pratade Billingmetoden och NFP. Det hade hon använt genom åren. "Med NFP kan du ha koll på när du vill bli gravid och när du inte vill bli gravid." Det får det bli. 
Att ha blivit av med spiralen kändes skönt men skrämmande. Tänk om vi blir gravida? Tänk om? Abort är inte ett alternativ och dagen-efter-piller skulle jag undvika som pesten sa barnmorskan "Den om något ställer till det för våra hormoner." 

NFP har funkat bättre än bäst men visst har det varit oroligt, tänk om, men även ganska frustrerande. När vi kvinnor har ägglossning är vi fertila och vill bli befruktade. Att då behöva undvika den befruktande parten har känts ganska pissigt emellanåt. 

Jag har tagit tempen i underlivet och haft koll på temp och känt av i kroppen (litar inte riktigt på sekretet).Varför i underlivet funderar du nu? Jo, min akupunktör rådde mig att tempa där eftersom man kan sova med öppen mun och då blir kroppstempen missvisande. I underlivet är den exakt. När tempen sjönk till 36,5 hade jag ägglossning. Det kände jag även i kroppen, ni vet, undvik den befruktande parten ;-). 
Ägglossning kom ganska omgående efter mens, jag har tidig ägglossning vilket konstaterades vid utredning och det förklarade ju ett och annat varför vi aldrig blev gravida. När jag skulle ha ägglossning normalt hade jag alltså redan haft. 
Jag litar dock inte helt på min kropp eftersom det speciella ägglossningssekretet kom när jag normalt skulle ha ägglossning dvs runt 12-14 dagar efter mens. Hade jag ägglossning igen? Vet inte, undvik den befruktande parten. Efter ägglossning steg min temp sakta upp mot 37,2 och låg där tills det började sjuka innan mens och sedan ner till 36,5 och ägglossning. Ganska fränt faktiskt.

3-4 månader efter uttag av spiralen kom besvären. Det började med att jag blev sjuk men det var ju sjukdomstider. Jag blev bättre, sjuk, bättre, det var långdraget och blev aldrig riktigt bra och när jag blev bra så blev jag dålig igen. Jag fick allergikänning redan i slutet av januari, jag var så ofantligt trött! Allergitabletterna säkert? Lite senare tog jag Depomedrolspruta mot allergin och väntade, väntade, väntade på att den skulle kicka in men inte. I vanliga fall är jag i stort symtomfri inom en vecka. Vad är det här? Jag var så förlamande trött. Var kväll somnade jag i soffan. Till slut reagerade även maken att jag var tröttare än vanligt. Stubinen var kort och pms-kossan Eva ständigt närvarande. Jag smorde med ProgesterAll och ökade dosen, den var säkert för låg. Fast, det är ju mycket på jobbet. Sömnen är ständigt upphackad och sömnkontot ständigt på minus. Och jag tränar ju. All träning var astung! Jag fick slå ner på tempot och det kändes som om någon låg på mitt bröst. Fy helvete ... 
Hur jag tog mig igenom allt vet jag inte men det gick. Sommarlovet var välbehövligt. Hösten 2014 blev ganska tung också men så blev jag mentor för en klass och det var lite slitningar som tärde. Det var tungt men det gick. Minsta stress och Eva kom fram och fräste. Jullovet var välbehövligt. 

Jag letade alternativ till att tempa och det som återstod var pessar och sterilisering. Pessar känns meckigt (och man måste ha spermiedödande medel som är dyrt och påverkar kroppen negativt). Sterilisering var dyrt, 13000:- för kvinnor och 8500:- för män i vårt landsting. Dessutom läste jag både bu och bä om sterilisering. Några upplevde sterilisering utan problem, andra vittnade om ökade mensblödningar och ökad mensvärk. Jag slår vad om att jag skulle tillhöra den senare kategorin. 

Jag läste om en ny metod där man sätter som spiraler på äggledarna och dessa "rostar" sedan och gör att äggledarna skrumpnar ihop. Det kan ju vara något? Det görs i Örebro.
Kontakt med en gynekolog och läkartid. Läkaren förstod inte alls vad jag menade med att kopparspiralen påverkar hormonerna när jag svarade på hennes fråga varför jag inte hade spiral? Den är ju hormonfri (något hon upprepade flera gånger under besöket) och hon läste i Fass om Nova T 380. Att hänvisa till en blogg var inte förenat med beprövad vetenskap. Hon skulle till och med kontakta en väldigt kunnig läkare angående kopparspiralens påverkan på hormonerna. Metoden med spiraler på äggledarna avråddes jag från sen då jag reagerat på nickel som liten och dessa spiraler innehåller nickel (gissa vad en kopparspiral också innehåller förutom koppar?). 


Några dagar senare ringer gynekologen upp och låter hälsa att den väldigt kunniga läkaren kollat upp kopparspiralens hormonpåverkan och se, den är ju hormonfri så mina ord om kopparspiralen var helt felaktiga. Mina symtom som jag hade ignorerades totalt och var mest troligen på grund av ett stressigt jobb, att jag har småbarn samt en make som reser mycket. Jag rekommenderades lyckopiller igen. Men vad fan, jag behöver inte lyckopiller. 
Jag skulle inte heller få sterilisering bekostat av landstinget då p-medel fungerat "bra" på mig. Jag hade inga medicinska hinder eftersom p-piller ändå fungerat likaså kopparspiralen. Hormonspiral kom på tal då den frigör en liten dos hormoner lokalt i livmodern. Nej tack till syntetiskt skit och endast lokalt? Vad består livmodern av? Jo, en fin slemhinna med fina blodkärl som tar upp ämnen och dessa transporteras runt i kroppen. Skulle hormonspiralens hormoner kapslas in endast i livmodern? I don´t think so. 

Bollen rullades över till maken. Jag har skyddat oss i alla år och stått ut med diverse biverkningar så nu var det hans tur. Han fick besluta om vasektomi. 

Det är nu nästan 19 månader sen jag tog ut spiralen och jag ångrar det inte. Jag som faktiskt varit så positiv till den eftersom jag inte haft några större besvär av den. Den finns där, smidigt och har skyddat oss. Jag har inte känt av den och den kostar ingenting mer än min tid hos barnmorskan och den håller i 5 år. Hur praktiskt som helst. Det jag sent skulle lära mig var att den faktiskt gjorde mer skada än nytta. Med tanke på att jag i år mår mycket bättre i min allergi så kopplar jag mina förvärrade allergisymtom tidigare år till kopparspiralen. När jag ammat efter barnen (båda födda i april) har jag inte haft direkta symtom och klarat mig endast med nässpray. Det förvånade mig visserligen men nu förstår jag ju, då var jag utan spiral.

Vad har jag kvar för symtom av de ovan nämnda då? 

Tröttheten är kvar till viss del men bättre.
Pms är kvar men i betydligt mindre omfattning. 
Mat kan fortfarande fastna i halsen men det sker om jag äter för fort/tuggar för dåligt och främst när jag äter kyckling.
Kilona sitter fortfarande hårt men några har lämnat mig.  
Allt annat är borta.  

Det är så skönt att slippa hormoner och slippa ha/ta saker som påverkar kroppen negativt. Ja, kopparspiralen påverkar våra hormoner och ger obalans. Kopparspiralen bidrar till hormonell obalans. När vi närmar oss klimakteriet kan symtomen förvärras. Kan du undvika p-piller, p-spruta, p-stav, hormonspiral och kopparspiral så gör det. Samtliga ställer till det i våra kroppar! 

Har du kopparspiral? Känner du att du inte mår riktigt bra men du kan inte sätta fingret på vad? Har du sökt hjälp och inte fått hjälp? Har du blivit rekommenderad läkemedel/lyckopiller för dina symtom? Har du testat dig fram genom olika prover, kosttillskott, träning/mindfulness/yoga/avslappning osv utan att det blir bättre? Jag råder dig att ta ut den om du har möjlighet för att se om det faktiskt kan bero på den. Vi alla reagerar olika och visst finns det de kvinnor som trivs ypperligt med kopparspiralen. Jag var nog en av dem och speciellt i början. Symtomen kom det sista åren och trots bra kost och stöttning av olika kosttillskott kände jag aldrig att det var bra. Det var något som var fel och hur jag än gjorde så blev det inte bra. Något fattas.
Förra vintern/våren var otroligt tung och jag kopplade inte då men jag tvivlar inte på att jag hade koppardumpning. Allergin, stress och koppardumpning i en salig röra gav garanterat mina symtom. Det var jobbigt, väldigt jobbigt men sakta men säkert lättade det och det var bättre. I omgångar har jag känt av dumpningar, speciellt de gånger jag är mer stressad än vanligt. Vid två tillfällen efter uttag har jag haft problem med stickingar/domningar i händerna och inte förstått varför men jag har tänkt att det berott på nån övning i gymmet samt att jag har förkärlek till att ligga och sova med vinklade handleder. Det var först efter en kommentar om precis detta i Facebook-forumet och koppardumpningar som det slog mig att det troligen var det jag lidit av själv. Jag hade problem med karpaltunnelsyndrom när jag var gravid 2005 och några enstaka känningar när jag var gravid 2010


Läs gärna mer på www.kopparspiral.blogspot.se

Det finns även en Facebook-grupp med drabbade kvinnor, sök på Kopparöverskott/Kopparförgiftning 2 kommentarer:

  1. Otroligt bra skrivet! Tog ut min kopparspiral idag efter 3,5 år och har haft nästan samma symptom som du skrivit om. Tråkigt att det är så lite kunskap om detta ämne!

    SvaraRadera
  2. Har också samma symptomer o ska ta ut den 8.6

    SvaraRadera

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...